Анадолскиот килим е термин кој денес обично се користи за означување на килими и теписи од Анадолија и нејзините соседни региони. Географски, неговата област на производство може да се спореди со териториите во кои историски доминирала Отоманското Царство. Се произведува за домашна употреба, локална продажба и извоз. Заедно со рамно плетени теписи, анадолските килими претставуваат суштински дел од регионалната култура, која денес е официјално сфатена како Култура на Турција[1] и произлегува од етничкиот, верскиот и културниот плурализам на еден од најстарите центри на човечката цивилизација.

Анадолски килим со двојна ниша, регион Коња, околу 1750–1800 година. ЛАКМА М.2004,32 година
Килим Бергама, западна Анадолија, прва половина на 18 век.

Ткаењето на килими претставува традиционален занает што датира од праисторијата. Килими биле ткаени многу порано отколку што би сугерирале дури и најстарите преживеани килими како што е тепихот Пазирик . За време на својата долга историја, уметноста и занаетчиството на ткаениот тепих апсорбирало и интегрирало различни културни традиции. Турските народи кои се од Средна Азија, како и Ерменците, Кавкаските и Курдските племиња или живеат во нив, или мигрираат во Анадолија во различни периоди од историјата, придонеле за нивните традиционални мотиви и украси. Пристигнувањето на исламот и развојот на исламската уметност имаат длабоко влијание врз дизајнот на тепихот од Анадолија. Неговите украси и дезени на тој начин ја одразуваат политичката историја и социјалната разновидност на областа.

Во рамките на групата ориентални теписи, анадолскиот килим се одликува со посебни одлики на неговите бои , мотиви, текстури и техники. Големината на примерите се движи од мали перници ( yastik ) на големи теписи со големина на просторијата. Најраните преживеани примери на анадолски килими познати денес од XIII век. Различни видови килими се ткаат оттогаш во судски произведувачи и во провинциски работилници, селски домови, племенски населби или во шаторот на номадите. Килими истовремено се произведувале на сите различни нивоа на општеството, главно користејќи овча волна, памук и природни бои . Анадолските килими најчесто се врзуваат со симетрични јазли, кои биле толку широко користени во областа, што западните трговци со килими на почетокот на 20 век го прифатиле изразот „Турски“ или „Џиордес“ за техниката. Од 1870-тите години наваму, османлискиот двор произведувал и килими на свила, понекогаш со проткаени нишки од злато или сребро.

Во Европа, често во контекст на достоинство. Политичките контакти и трговијата се интензивираа помеѓу Западна Европа и Исламскиот свет по 13 век од нашата ера. Кога била воспоставена директна трговија со Отоманската империја во текот на 14 век, на сите видови теписи најпрво неселективно им било дадено трговското име на „Турски“ теписи, без оглед на нивното вистинско место на производство. Од крајот на XIX век, ориентални килими биле предмет на историски и научен интерес на уметноста во западниот свет.[2][3][4] Богатството и културната разновидност на ткаењето на килими постепено беа подобро разбрани. Во поново време, исто така, рамните ткаени теписи ( Килим, Соумак, Цицим, Зили) го привлекоа интересот на колекционерите и научниците.

Историја Уреди

Потеклото на ткаењето тепих останува непознато, бидејќи теписите се предмет на употреба, абење и уништување од страна на инсекти и глодачи. Се појавија полемики околу точноста на тврдењето дека најстарите записи за рамни ткаени килими потекнуваат од ископувањата во Чаталхојук, датирани во 7000 година п.н.е. Извештајот на багерите остана непотврден, бидејќи се наведува дека theидните слики на кои се прикажани мотиви на килим се распаднале набргу по нивното изложување.

Историјата на ткаењето на килими во Анадолија мора да се разбере во контекст на политичката и социјалната историја на земјата. Анадолија била дом на античките цивилизации, како што се Хетити, Античките Персијци, Ерменците, Старите Грци и Византиското Царство. Ткаењето на килими било веројатно познато веќе во Анадолија во тоа време, но денес не се познати теписи кои датираат од ова време. Во 1071 година, Селџук Алп Арслан го победил римскиот цар Роман IV Диоген кај Манзикерт. Ова се смета за почеток на воздигнувањето на Турците Селџуци.

Килими на анадолските бејлики Уреди

На почетокот на XIII век, територијата на Анадолија била нападната од Монголци. Овие подоцна биле интегрирани во Отоманската империја од страна на султаните Бајазит I (1389-1402), Мурад Втори (1421-1481), Мехмед Освојувачот (1451-1481) и Селим I (1512-1520).

Книжевни извори како Книгата на Деде Коркут потврдуваат дека племињата Туркомани произведувале теписи во Анадолија. Кои видови килими ги плете Туркоман Бејлики останува непознато, бидејќи не можеме да ги идентификуваме. Едно од туркоманските племиња од групата Бејлик, населиле во Југозападна Анадолија во XI век, а подоцна се преселиле во Каспиското Море. Племењата Теке на Туркменистан, кои живееле околу Мерв и Аму Дарја во текот на 19 век и порано, плетеле посебен вид килим, кој се одликува со стилизирани цветни мотиви, наречени гули, во редови што се повторуваат.

Отомански теписи Уреди

Околу 1300 година н.е., група туркменски племиња под водство на Сулејман и Ертугрул се преселиле кон запад. Под Осман I, тие ја основаа Отоманската империја во северозападна Анадолија ; во 1326 година, Османлиите ја освоиле Бурса, која станала првата престолнина на османлиската држава. Кон крајот на 15 век, османлиската држава станала голема моќ.

Теписи Холбајн и Лото Уреди

Врз основа на дистрибуцијата и големината на нивните геометриски медалјони, се прави разлика помеѓу „големите“ и „малите“ теписи на Холбејн. Малиот тип Холбајн се одликува со мали октагони, честопати вклучена и aвезда, кои се распоредени преку полето во редовна шема, опкружени со арабески . Големиот тип Холбајн прикажува два или три големи медалјони, честопати вклучени и осумкраки везди. Нивното поле често е покриено со минијатурни цветни украси. МАК во Виена, Лувр во Париз и Музејот на уметност Метрополитен чуваат особено убави теписи на Ушак.

Лото теписи покажуваат жолта решетка од геометриски арабески, со меѓусебно менувани елементи во форма на крст, октагона или дијамант. Најстарите примери имаат „куфички“ граници. Полето е секогаш црвено и е покриено со светложолти лисја на основниот однос на осумаголни или ромбиформни елементи. Познати се теписи со различна големина до 6 метри квадратни. Елис разликува три главни дизајнерски групи за лото теписи: стил во анадолски, килим и украсен стил.[5]

Теписите кои се Холбајн и Лото немаат многу заедничко со украсите и украсите што се гледаат на отоманските уметнички предмети, освен теписите.[6] Бригс демонстрирал сличности помеѓу двата типа теписи и килими на Тимурид прикажани на минијатурни слики. Теписите Холбајн и Лото може да претставуваат традиција на дизајнирање која датира уште од времето на Тимурид.[7]

19 век: стил „Меџиди“ и производство на дворот Хереке Уреди

 
Палатата Долмабахче, Розова сала, со типичен килим во стилот „мециди“

До крајот на XVIII век, стилот „турски барок“ или „ меџиди “ се развил од француски барокни дизајни. Теписи се плетеле по обрасците на францускиот таписерија Савонерие и Аубусон . Султанот Абдул Меџид I (1839–1861) ја изградил палатата Долмабахче, по примерот на Версајската палата.

Работилница за ткаење е основана во 1843 година во Хереке, крајбрежен град на 60 километри од Истанбул на заливот Измит. Исто така, ги снабдувал кралските палати со свилени брокати и друг текстил. Царската фабрика Хереке првично вклучуваше разбои за производство на памучна ткаенина. Свилени брокати и кадифени завеси и тапацири се произведуваа во работилницата позната како „ камхане “. Во 1850 година, памучните разбои биле преместени во фабрика во Бакиркој, западно од Истанбул, а разбоите на жакард биле инсталирани во Хереке. Иако во раните години фабриката произведуваше исклучиво за османлиските палати, со зголемувањето на производството, ткаените производи беа достапни во Капали чаршија или Големата чаршија, во втората половина на 19 век. Во 1878 година пожар во фабриката предизвика голема штета и тој не бил повторно отворен дури во 1882 година. Производството на килими започна во Хереке во 1891 година и беа доведени стручни ткајачи на теписи од центрите за ткаење теписи на Сибас, Маниса и Ладик . Теписите биле сите рачно ткаени, а во раните години или биле изработени за османлиските палати или како подароци за посетители на државници. Подоцна, тие исто така беа плетени за извоз.

Модерна историја: Пад и оживување Уреди

Модерната историја на теписи и килими започна во XIX век кога на меѓународниот пазар се појави зголемената побарувачка за рачно изработени теписи. Како и да е, традиционалниот, рачно ткаен, природно обоен турски тепих е многу трудо productубив производ, бидејќи секој чекор во неговото производство бара значително време, од подготовка, предење, боење на волна до поставување на разбој, јазлење на секој јазол со рака, и завршување на тепихот пред да излезе на пазарот. Во обид да се заштедат ресурси и трошоци и да се зголеми профитот во конкурентско опкружување на пазарот, беа воведени синтетички бои, нетрадиционални ткаени алатки како разводот за електрична енергија и стандардизирани дизајни. Ова доведе до брзо распаѓање на традицијата, што резултираше во дегенерација на уметноста која се одгледувала со векови. Процесот бил признат од историчарите на уметноста уште во 1902 година.[8] Досега е непознато кога точно започна овој процес на дегенерација, но се забележува главно откако се случи воведување на големи синтетички бои.[9]

Ткаење килими: Материјали, техника, процеси Уреди

 
Турски ткајач на килими во Конија

Во традиционалните домаќинства, жените и девојчињата се занимаваат со ткаење килим и килим како хоби, како и средство за заработка. Жените ги учат своите вештини за ткаење на рана возраст, потребни им месеци или дури години за да ги завршат килимите со купишта и рамните ткаени килими што беа создадени за нивна употреба во секојдневниот живот. Како што е точно во повеќето ткаени култури, традиционално, жените и девојките се занаетчии и ткајачки.[10][11]

Материјали Уреди

Производителите на рачно изработени килими користат само природни влакна. Најчестите материјали што се користат за купот се волна, свила и памук. Номадските и селските ткајачи понекогаш користат и коза од коза и камила. Традиционално, предењето се врши со рака . Неколку насоки на предиво потоа се применат заедно, така што како резултат на предиво е доволно силна за да се користи за ткаење.

Волната од овца е најчесто користениот куп во турски килим затоа што е мека, издржлива, лесна за работа и не е премногу скапа. Помалку е подложна на нечистотија од памукот, не реагира електростатички и изолира и од топлина и од студ. Оваа комбинација на одлики не се наоѓа во другите природни влакна. Волната потекнува од овчовите слоеви. Природната волна доаѓа во бои на бела, кафеава, крзна, жолта и сива боја, кои понекогаш се користат директно без да поминат низ процес на боење. Волната од овци добро ги зема и боите. Традиционално, волната што се користи за турски теписи се врти со рака . Пред предивото да се користи за ткаење, неколку нишки треба да се извртат заедно за дополнителна цврстина.

Памукот се користи првенствено во темелите, искривувањата и ткаени теписи. Памукот е посилен од волната и, кога се користи за темел, прави тепих да лежи рамно на земја, бидејќи не се искривува толку лесно како волнените жици. Некои ткајачи, како Туркоманците, исто така користат памук за ткаење мали бели детали во килимот со цел да создадат контраст.

Памук на волна (волнен куп на памучен навој и ткаенина): Оваа конкретна комбинација олеснува посложена шема на дизајн отколку „тепих на волна на волна“, бидејќи памукот може фино да се врти, што овозможува поголем број на јазли . Килим „волна на памук“ е честопати индикатор за ткајач на град. Поради нивната поголема густина на купот, теписите волна на памук се потешки од килими волна на волна.

Свила -во-свила (свилен куп на свилено искривување и ткаенина): Ова е најсложениот вид килим, кој се одликува со многу фино ткаење. Бројот на јазли на некои ќилими со „свила на свила“ со супериорни квалитети може да достигне дури 28 × 28 јазли / см 2 Треба да се смета бројот на јазли за свилени теписи наменети за подни облоги да не биде поголем од 100 јазли на квадратен см, или 10 × 10 јазли / см 2 . Теписи ткаени со број на јазли поголеми од 10 × 10 јазли / см 2 се наменети да се користат како таписерија за wallидови или перничиња, бидејќи нивната ткаенина е помалку отпорна на механички стрес. Овие многу фини, сложено ткаени килими и теписи обично не се поголеми од 3 × 3 м.

Бои и боење Уреди

 
Природно обоена волна во производство на турски тепих

Традиционалните бои што се користат за теписите од Анадолија се добиваат од растенија, инсекти и минерали. Во 1856 година, англискиот хемичар Вилијам Хенри Перкин ја измислил првата боја на анилин, мовен. А потоа биле измислени различни други синтетички бои. Евтини, лесно подготвени и лесни за употреба, бидејќи се споредуваат со природни бои, нивната употреба е документирана во теписите Ушак веќе во средината на 1860-ти години. Традицијата на природно боење неодамна била оживеана, заснована на хемиски анализи на природни бои од примероци од античка волна и експериментално повторно создавање на рецепти и процеси на боење, во раните 1980-ти.[12][13]

Според овие анализи, природните бои што се користат во анадолските килими вклучуваат:

 • Црвено од корени Madder (Rubia tinctorum) ,
 • Жолто од растенија, вклучително и кромид (Allium cepa), неколку видови камилица ( Антемис, камилица Matricaria ) и Еуфорбија ,
 • Црна : дабови јаболка, дабови желади, сунач на Танер ,
 • Зелена со двојно боење со индиго и жолта боја,
 • Портокалово со двојно обојување со повеќе лута црвена и жолта боја,
 • Сино : Индиго се здоби со Индигофера тинкорија .

Процесот на боење вклучува подготовка на предиво со цел да се направи подложен на соодветни бои со потопување во мордан, потопување на предивото во раствор за боење и оставање да се исуши изложено на воздух и сончева светлина. За некои бои, особено темнокафеава, потребни се железни морданти, што може да ја оштети или избледи ткаенината. Ова често резултира со побрзо абење на купот во области обоени во темнокафеави бои и може да создаде ефект на олеснување кај античките турски теписи.

Со модерни синтетички бои, скоро секоја боја и сенка може да се добијат така што е скоро невозможно да се идентификува, во готов тепих, дали се користени природни или вештачки бои. Современите теписи можат да се плетат со внимателно избрани синтетички бои и да се обезбеди уметничка и утилитарна вредност.[14]

Ткаење и завршна обработка Уреди

 
Разбој на турски (зрак ролери) и ткајачи (1908).

Различни алатки се потребни при изградба на рачно изработен килим. А разбој, хоризонтално или исправено рамка, потребно е да се качи на вертикална основа во кои се заврзана јазли купот, и еден или повеќе пука на хоризонтална ткаенини се вткаени ( "удар") после секој ред на јазли со цел дополнително да се стабилизира ткаенината. Ткаенините може да бидат или обоени или обоени, главно во црвена и сина боја.

Јазлите на купот обично се јавуваат со рака. Повеќето килими од Анадолија користат симетричен турски двоен јазол . Секој јазол е направен на две искривувања. Со оваа форма на јазлење, секој крај на конецот на купот се извртува околу две навојни навои во редовни интервали, така што двата краја на јазолот се појавуваат помеѓу две нишки од едната страна на тепихот. Темата потоа се влече надолу и се сече со нож.

Традиции во Средна Азија Уреди

 
Детал за килим „Лото“ со граница со облак-опсег. Орнаментот се претпоставува дека е од кинеско потекло. Во повеќето теписи на Анадолија, границите се нерешени, т.е. не продолжувајте дијагонално.

Раната историја на турските народи во Средна Азија е тесно поврзана со Кина. Контактите меѓу Турците и Кина се документирани уште од раната династија Хан.

Во својот есеј за централизирани дизајни, Томпсон [15] ги поврзува моделите кои честопати се наоѓаат на теписи на Анадолија, со мотивите „пиедестал на лотосот“ и „облак-јака (јун чиен)“, користени во уметноста на будистичката Азија, со кои датира назад во Кина династијата Јуан . Неодамна, Бригеман дополнително ја разработи врската помеѓу кинеските и турските мотиви како украс за „облакот“, чие потекло се однесува на династијата Хан.[16]

Романо-хеленистички традиции Уреди

Постојат документарни записи за теписи што ги користеле Старите Грци. Хомер пишува во Илијада XVII, 350 година дека телото на Патроклос е покриено со „прекрасен тепих“. Во книгата Одисеја се споменуваат VII и X „теписи“. Напишал Плиниј Постариот дека теписи („полимита“) биле измислени во Александрија.

Исламски традиции Уреди

 
Молитвен килим Бурса, крајот на 16 век, колекција на ејмс Ф. Балард

Кога турските мигранти се преселиле од Средна Азија во Анадолија, тие мигрирале главно низ земји што веќе го прифатиле исламот. Во исламската традиција е забрането прикажување животни или луѓе, што не прави разлика помеѓу религиозен и вулгарен живот. Од кодификацијата на Куранот од страна на Осман Ибн Афан во 651 година од новата ера / 19 година по Христа и реформите на Омејад Абд ал-Малик ибн Марван, исламската уметност се фокусираше на пишување и украс. Границите на анадолските килими често содржат орнаменти кои се добиени од исламската калиграфија . Обично, овие „куфички“ граници се состојат од лак-алиф- или алиф-лам секвенца во испреплетена шема.

Други културни влијанија Уреди

 
Анадолски килим со геометриски модел

Големите, геометриски форми се сметаат за кавкаски или туркменско потекло. Кавкаската традиција можеби е интегрирана или со мигрирање на турски племиња, или со контакт со туркменистанци кои веќе живеат во Анадолија.[17]

Централен медалјон кој се состои од големи, концентрично намалени ромбоидни обрасци со украси со кука од бравата е поврзан со номадите од Јарук во Анадолија. Името Јурук обично се дава на номади чиј начин на живот најмалку се променил од неговото потекло од Средна Азија.[18]

Во Анадолија, неколку етнички малцинства одржуваа посебни традиции, на пример, грчките, ерменците и курдите. Додека Грците и Ерменците се занимаваа со ткаење теписи и трговија во минатото, ниту еден мотив за дизајн не е јасно поврзан со нивната посебна, христијанска култура. Дизајнот на курдски килим се разликува од анадолскиот. За курдските килими почесто се дискутира заедно со персиските теписи .[18]

Стилизација во дизајнот на молитвата на Анадолија

Со крајот на традиционалниот номадски начин на живот во Анадолија и како последица на тоа губење на специфични традиции, стана тешко да се идентификува оригинален „номадски килим“. Социјалните или етничките групи познати по нивниот номадски начин на живот, како Јурук или Курдите во современа Турција, во голем дел се здобија со седентарен начин на живот. Можеби се зачувани некои аспекти на традицијата, како употреба на специфични материјали, бои, техники или дизајни на ткаење или завршна обработка, што може да се идентификува како специјално номадски или племенски.

Централна Анадолија Уреди

Централна Анадолија е една од главните области на производство на теписи во Турција. Регионални центри за ткаење со посебни дизајни и традиции се:

Видови Уреди

 • Тепих Бергама
 • Килим Хереке

Други сродни килими и теписи Уреди

Наводи Уреди

 1. "The historical importance of rug and carpet weaving in Anatolia". Turkishculture.org. Retrieved on 2012-01-27.
 2. Erdmann, Kurt (1970). Seven Hundred Years of Oriental Carpets. Преведено од Beattie, May H.; Herzog, Hildegard. Berkeley, California: University of California Press. ISBN 9780520018167.
 3. von Bode, Wilhelm (1902). Vorderasiatische Knüpfteppiche aus alter Zeit (5. изд.). Munich: Klinkhardt & Biermann. ISBN 3-7814-0247-9.
 4. Riegl, Alois (1892). Altorientalische Teppiche (Reprint 1979. изд.). A. Th. Engelhardt. ISBN 3-88219-090-6.
 5. Ellis, Charles Grant (1975). The "Lotto" pattern as a fashion in carpets (1. изд.). Hamburg: Hauswedell. стр. 19–31.
 6. Spuhler, Friedrich (2012). Carpets from Islamic Lands (1. изд.). London: Thames & Hudson. стр. 44. ISBN 978-0-500-97043-0.
 7. Briggs, Amy (1940). „Timurid Carpets; I. Geometric carpets“. Ars Islamica. 7: 20–54.
 8. von Bode, Wilhelm (1902). Vorderasiatische Knüpfteppiche aus alter Zeit (5. изд.). Munich: Klinkhardt & Biermann. стр. 158 ff. ISBN 3-7814-0247-9.
 9. Brüggemann, W.; Boehmer, H. (1982). Teppiche der Bauern und Nomaden in Anatolien (2. изд.). Munich: Verlag Kunst und Antiquitäten. стр. 58 f. ISBN 3-921811-20-1.
 10. "Kilim Rugs: Timeless Beauty" Архивирано на 9 август 2020 г.. kilims.org. Retrieved 2016-01-27.
 11. Geissler, CA; Brun, TA; Mirbagheri, I; Soheli, A; Naghibi, A; Hedayat, H (1981). „The Role of Women and Girls in traditional rug and carpet weaving“ (PDF). American Journal of Clinical Nutrition. 34 (12): 2776–2783. doi:10.1093/ajcn/34.12.2776. PMID 7315779.
 12. Boehmer, Harald (1983). „The Revival of Natural Dyeing in Two Traditional Weaving Areas of Anatolia“. Oriental Rug Review. 3 (9): 2.
 13. Atlihan, Serife (1993). „Traditional Weaving in One Village of Settled Nomads in Northwest Anatolia“. Oriental Carpet and Textile Studies. 4.
 14. Eilland, Emmett (2003). Oriental Rugs Today (2. изд.). Albany, CA: Berkeley Hills Books. стр. 50–59. ISBN 1-893163-46-6.
 15. Herrmann, Eberhart (1982). From Konya to Kokand - Rare Oriental Carpets III. Munich: Eberhart Herrmann.
 16. Brüggemann, Werner (2007). Der Orientteppich [The Oriental Carpet] (1. изд.). Wiesbaden, Germany: Dr Ludwig Reichert Verlag. стр. 51–60. ISBN 978-3-89500-563-3.
 17. Ford, P.R.J. (1981). Oriental Carpet Design (1. изд.). London: Thames & Hudson Ltd. стр. 170. ISBN 9780500276648.
 18. 18,0 18,1 Eilland, Murray L. (1981). Oriental Rugs - A New Comprehensive Guide. Boston: Little, Brown and Co. стр. 139–143. ISBN 0-8212-1127-7.

Надворешни врски Уреди