Памук
Gossypium barbadense
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Слезовидни
Семејство: Слезови
Потсемејство: Слезови
Племе: Gossypieae[1]
Род: Памук
L.

Памук[2][3] или бубаќ[4][5] (науч. ''Gossypieae'' ) — најважна индустриска култура за добивање предиво и ткаенини. Тој најдобро успева во суптропските предели каде што има плодни почви и доволно топлина. За време на растителността тој треба да се наводнува, а за бербата е потребен сушен период. Најпознатите области за одгледување памук се наоѓаат во државите Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, долината на Нил во Египет, долините на Хоангхо, Јанцекјанг во Кина, потоа во САД, Мексико и други места.

Памукот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
 • „Полиња со памук“ (Cotton Fields) - песна на американската рок-група „Криденс Клирвотер Ривајвл“ (Creedence Clearwater Revival).[6]
 • „Памучна круна“ (Cotton Crown) - песна на американската рок-група „Соник Јут“ (Sonic Youth) од 1987 година.[7]
 • „Одење по жица над поле полно памук“ - песна на македонската рок-група Funk Shui.[8]

Наводи

уреди
 1. „Gossypieae L.“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. 12 март 2007. Посетено на 20 февруари 2009. (англиски)
 2. „памук“Дигитален речник на македонскиот јазик
 3. „памук“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 4. „бубаќ“Дигитален речник на македонскиот јазик
 5. „бубаќ“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 6. YouTube, CCR - Willy And The Poor Boys - Full Album (пристапено на 23.12.2017)
 7. Discogs, The Sonic-Youth ‎– Sister (пристапено на 18.7.2019)
 8. Funk Shui, R.E.M., TR003, 22 Records.

Наводи

уреди