Одисеја (грчки: Ὀδυσσεία) — старогрчка епска поема, чиј автор се смета дека е Хомер.

Опис

уреди
 
Првата страница од поемата
 

Тројанскиот период, освен периодот од Тројанската војна, го вклучува и талкањето на Одисеј по светот. Ова е опишано во епот Одисеја од поетот Хомер[1].Одисеја го опишува враќањето на Одисеј во родната земја Итака, по крајот на Тројанската војна, како и случувањата со неговата сакана сопруга Пенелопа и неговиот син Телемах, која и покрај толку години му останала верна на својот сопруг.

Тоа патување траело околу десет години. Кога Одисеј се вратил на островот, тој успеал да си ја поврати власта во кралството, бидејќи истата му била одземена од страна на просјаците. По пристигнувањето на островот, Одисеј бил препознаен само од неговото куче. Идентитетот на Одисеј бил скриен со помош на Атена, која го претворила во старец. Својот идентитет Одисеј го докажал повторно со помошта на Атена, успевајќи да ја затекне стрелата од својот лак. На крајот, со истата таа стрела, тој со помош на Телемах ги убил сите оние кои претходно му го зазеле кралството.

Наводи

уреди
  1. „Trojan War“. Encyclopaedia The Helios. 1952.

Надворешни врски

уреди