Алексеј Толстој

руски писател

Алексеј Николаевич Толстој ( руски: Алексе́й Никола́евич Толсто́й; 10 јануари 1883 – 23 февруари 1945 година), нарекуван како другар гроф, бил руски писател кој пишувал на многу жанрови и бил специјализиран за научна фантастика и историски романи.

За време на Втората светска војна, тој служел во Вонредната државна комисија од 1942-1947 година.

Животот и кариерата уреди

Родителство уреди

Алексеј бил син на грофот Николај Александрович Толстој (1849–1900) и Александра Леонтиевна Тургенева (1854–1906). Неговата мајка била внука на Декемвристот Николај Тургењев и роднина на познатиот руски писател Иван Тургењев. Неговиот татко припаѓал на семејството Толстој, (руски благородници) и бил далечен роднина на Лав Толстој.

Околностите на раѓањето на Алексеј Толстој се со неверојатна сличност со раѓањето на Алексеј Константинович, кој бил голем лирски поет и по кого го добил името. Неговиот татко бил офицер, но по неговите должности бил приморан да се повлече во Самара, Русија. Таму ја запознал и се оженил со Александра Леонтиевна Тургењев, девојка од добро семејство. Таа родила два сина Александар и Мстислав и ќерката Елизабета. Но, дивата крв на Толстој не му дозволила да се смири на постоечка домашна хамронија и бил протеран во Кострома поради навреда на гувернерот на Самара. Александра се заљубила во Алексеј Аполонович Бостром. Во мај 1882 година, веќе два месеца бремена со своето четврто дете, побегнала во прегратките на својот љубовник. Грофот му се заканувал на Бостром со револвер, но бил ослободен од судовите. Црковниот суд, при одобрувањето на разводот, одлучил дека на Александра не и е дозволено повторно да се омажи. За да го задржи очекуваното бебе, таа била принудена да тврди дека тоа е детето од Бостром. Исфрлена од општеството, па дури и неколку години од сопствените родители, таа заминала со својот љубовник во Николаевск, каде што тој имал скромна државна функција.[1]

Ран живот уреди

Делумно поради нивното отфрлање од руското благородништво и од црквата, Алексеј Бостром и Александра Толстој го воспитале Алексеј во цврсто атеистичка и антимонархистичка средина. Алексеј во подоцнежните години инсистирал да покаже дека бил обожавател на делата на Карл Маркс и Георги Плеханов .[се бара извор] Иако тој беше официјално регистриран како син на грофот Толстој, до тринаесетгодишна возраст, Алексеј живеел под презимето Бостром и никогаш не се сомневал дека Алексеј Бостром не бил неговиот биолошки татко. Дури и откако ја дознал вистината, тој сè уште го сметал Алексеј Бостром за свој вистински татко и одбивал да се види со грофот Николај Толстој и со неговите постари браќа и сестри.[се бара извор]

Образование уреди

Како и со многу руски деца во тоа време, малиот Алексеј најраното образование го стекнал дома. Неговата мајка го учела да чита и пишува, а неговиот очув навечер му читал на глас од списите на Лав Толстој и Иван Тургењев. Неговата мајка била аматер писателка и поетеса со скромни способности, но со заразен ентузијазам. Кога имал десет години, таа го поттикнала Алексеј да пишува приказни, а тие биле воодушевени од тоа колку лесно прозата тече од неговото перо и покрај правописните грешки. Охрабрувањето на неговата мајка вродило брз плод и со секоја година неговиот талент станува сè поочигледен.[2]

Во 1896 година, четиринаесетгодишното момче било испратено на училиште во Самара. Таму студирал физика, хемија, инженерство и други предмети.[3]

Откако неговото семејство ја продало својата фарма и се преселило во Самара, скудните финансии на семејството биле уште повеќе намалени. Сепак, овие финански проблеми биле во полза за Алексеј. Градот Самара поседувал голема јавна библиотека каде што младото момче првпат се сретнал и запознал со авантуристичките приказни и дела на Џејмс Фенимор Купер, Жил Верн, Томас Мејн Рид и Виктор Иго, но најмногу ентузијазам му разбудил Виктор Иго. Алексеј подоцна напиша,

''Со лути бришења на метлата, тој го растури мрачниот свет на ситнобуржоаското постоење и ме вовлече во светот на Големиот човек.''[3]

Во 1900 година, грофот Николај Толстој починал, оставајќи му на својот отуѓен син наследство од 30.000 рубли и античко име. Според биографите, ова само по себе е сведоштво за татковството на Алексеј.

Санкт Петербург уреди

Благодарение на неочекуваното наследство добиено од неговиот вистински татко, кој умрел во странство, Алексеј сега можел да продолжи со студиите во Санкт Петербург. Надминувајќи ја својата поранешна летаргија, почнал да учи по тринаесет часа на ден.[се бара извор] Во септември, тој се пријавил да добие место во Технолошкиот институт во Санкт Петербург. На 12 февруари 1902 година, тој учествувал на протестниот марш на Невскиот Проспект кој беше разбиен од полицијата, и се зачленил во Социјалдемократската партија. Бил популарен меѓу студентите. Кога Социјалдемократската партија се поделила на меншевици и болшевици, тој не се приклучи на ниту една од двете групи. Тој во суштина беше либерален хуманист во оваа впечатлива фаза од неговиот живот и мислел дека социјалистите ветуваат премногу апсурдни размислуваат.[4]

Брак уреди

Во јуни 1902 година, деветнаесетгодишниот Алексеј се оженил со Јулија Рожански – ќерка на провинциски лекар – која исто така студирала во Санкт Петербург. По неколку години брак, Алексеј отпатувал за Дрезден, Германија, каде ја запознал Софија Димшитс, сестрата на Лео Димшитс, (негов пријател и колега). Летото во 1907 година, Алексеј ја оставил сопруга со малиот син и стапил во брак со Софија.[се бара извор]

Париз уреди

По враќањето во Санкт Петербург, младиот пар тргна по добро изгазениот пат до руската Мека, Париз. Додека бил таму, слушнал од Јулија дека неговиот тригодишен син умрел од менингитис. Која Софија во побожните официјални мемоари објавени во Москва во 1973 година објавила дека Алексеј „многу при срце ја земал смртта на детето“. Таткото не се обидел да го посети својот болен син пред неговиот осамен крај, ниту пак се вратил на погребот (иако направил уште едно, службено патување до Петербург од Париз).

Ѕвезда во подем уреди

Алексеј и Софија се вратија во Русија летото во 1910 година и изградија куќа. Во тоа време, записите на Алексеј добија пофални зборови на Максим Горки, кој ги поттикна своите читатели „да го погледнат новиот Толстој“, за моќниот приказ на колапсот на руската провинцијална благородништво.[се бара извор]

Во меѓувреме, Алексеј ја напиша и објави својата серија „Транс-Волга“. Според Софија:Успехот на приказните на „Транс-Волга“ им донесе дополнителна финансиска стабилност на Алексеј и Софија. Се роди и нивната ќерка Маријана.

Разделување уреди

И покрај овие триумфи, домашниот живот на парот влегувал во проблематичен период. На одморот на Крим во пролетта 1914 година, Алексеј многу го привлекла младата балерина, Маргарита Кандауров. Паузата со Софија била ненадејна како и со Јулија. На прошетка, Алексеј значајно рече: „Чувствувам дека оваа зима ќе ме оставиш“. Софија не одговорила ништо и заминала во посета на Париз. Бебето Маријана го оставила кај тетка и. Избувнувањето на војната во август предизвикало Софија да се врати во Русија. Балерината на Алексеј набрзо го напуштила. Две години подоцна,Маријана, сепак дошла да живее со нејзиниот татко. Во декември, Толстој се се заљубил овој пат во Наталија Василиевна Волкенштајн, која била разделена од нејзиниот сопруг. Тие се венчале дури по Февруарската револуција, бидејќи Наталија не можела да се рзведе порано.[5]

Белата армија уреди

Кога династијата Романов била сменета со руската привремена влада на Александар Керенски, Алексеј и Наталија го добиле синот Никита Толстој. Отпрвин, презирајќи ги болшевиците, тој застанал на страната на Белата армија за време на граѓанската војна која следела по Октомвриската револуција. По поразот на Армијата на Врангел во 1920 година, Толстојите биле евакуирани од Одеса и се преселиле во Париз.

Емигрант уреди

Градот бил преполн со руски бегалци од секаков тип и класа. Принцовите и генералите метеле улици, чекале по кафулиња и, ако имале среќа, возеле такси. Толстојовите не биле исклучок среде општата беда. Останувајќи на почетокот со пријателите, а подоцна во стан преполн со други Руси, тие биле целосно зависни од работата на Наталија како шивачка. Алексеј бил многу депримиран од овој живот на немаштија.По долгогодишна борба, тој почнал да постигнува уметничко признание и материјален успех. Го нашол своето засолниште во „немирните води на литературата“.[6]

Додека живеел во Франција, Алексеј започнал да пишува долг историски роман со наслов „Патот до голгота“, кој го следел периодот од 1914 до 1919 година, вклучувајќи ја и Руската граѓанска војна. Напишал и неколку драми. Потоцна во 1921 година, Алексеј со своето семејство се преселиле во Берлин каде започнал да соработува со Максим Горки на просоветскиот весник Накануне.

Имаше место во Берлин што потсетуваше на Ноевата арка, каде мирно се среќаваа чистите и нечистите; се викаше Куќа на уметностите и беше само обично германско кафуле каде руските писатели се собираа во петок. Приказните гласно ги читаа на Толстој, Ремизов, Лидин, Пилњак, Соколов-Микитов. - изјави Мајаковски. Поезијата рецитираа Есенин, Марина Цветаева, Андреј Бели, Пастернак, Ходасевич. . . Во една прилика, Е. Чириков влезе, седна до Мајаковски и тивко слушаше. Денес ова ми изгледа речиси неверојатно. Две или три години подоцна, поетот Ходасевич (да не кажам ништо за Чириков) не ни сонуваше да влезе во место каде што беше присутен Мајаковски. Очигледно, сè уште не биле фрлени сите коцки. Имаше луѓе кои го нарекуваа Горки „полуемигрант“. Кодасевич, кој подоцна работеше на монархистичкиот весник Возрождение (Регенерација), уредуваше литературно списание со Горки и зборуваше за враќање во Русија. Алексеј Толстој, опкружен со луѓе од Смена Вех (Промена на знаменитоста), наизменично ги фалеше болшевиците како „обединувачи на руската земја“ и се препушташе на гневното злоставување. Маглата сè уште се вртеше.[7]

Враќањето дома уреди

Во мај 1923 година, Алексеј се вратил во Русија на кратка посета и добил херојски пречек. Откако ѝ се обрати на преполната публика за „презирната природа на Белата емиграција“, тој се врати во Берлин за да ги среди своите работи.[се бара извор]

Холокаустот уреди

Советникот Смирнов, адвокат на советското обвинителство на Нирнбершкиот процес, на Тојстој му се припишува заслуга дека е првиот човек што ја „утврди без разумно сомневање“ употребата на комбиња со гас од страна на нацистите за да изврши геноцид. Приближно 600.000 луѓе биле убиени од нацистите во бензински комбиња за време на Втората светска војна,[8] 153.000 во логорот за истребување Челмно во Полска. Тојстој починал на 23 февруари 1945 година во Москва.Во судскиот записник стои 19 февруари 1946 година:

Наследство уреди

На Толстој му се припишуваат некои од најраните дела на научната фантастика на руски јазик . Неговите романи Аелита (1923) за патувањето до Марс и Хиперболоидот на инженерот Гарин (1927) стекнаа огромна популарност. Првиот негов создаден пионерски научно-фантастичен филм во 1924 година.

Напишал неколку книги за деца, почнувајќи од Детството на Никита, незаборавна приказна за неговите рани години (некогаш погрешно се верува дека книгата е за неговиот син Никита; сепак, во вистината, тој го користел само името затоа што му било омилено – а подоцна ќе му ја даде на својот најстар син). Во 1936 година, тој создадал адаптација на познатата италијанска бајка за Пинокио со наслов Авантурите на Буратино или Златниот клуч, чиј главен лик, Буратино, брзо станал многу популарен меѓу советскотото население.

Во 1974 година, мала планета беше откриена од советскиот астроном Људмила Журављова и именувана 3771 Алексејтолстој по Црвениот гроф.[9]

Избрани дела уреди

 • Лирика, збирка поезија (1907)
 • Детството на Никита (1921)
 • Патот до голгота, трилогија (1921–40, Сталинова награда во 1943 година)
 • Аелита (1923)
 • Хиперболоидот на инженерот Гарин (познато како Смртниот зрак Гарин ) (1926)
 • Златниот клуч или авантурите на Буратино (1936)
 • Петар I (1929–34, Сталинова награда во 1941 година)
 • Една недела во Турнево (објавена постхумно, 1958)
 • „Гроф Каљостро“ (натприроден расказ)

Наводи уреди

  Библиографија

 • Еренбург, Илја (1963). Мемоари: 1921–1941 година . Кливленд, Охајо: World Publishing.

Наводи уреди

 1. Tolstoy (1983), pp. 283–84
 2. Tolstoy (1983), pp. 285–86.
 3. 3,0 3,1 Tolstoy (1983), p. 286
 4. Tolstoy (1983), p. 287
 5. Tolstoy (1983), p.292
 6. Tolstoy (1983), p. 296
 7. Ehrenburg (1963), p. 20
 8. Arndt, Rod. "Nazi Gas Vans" Архивирано на 6 јули 2017 г. Strange Vehicles of Pre-War Germany & the Third Reich (1928-1945); accessed 18 December 2017.
 9. Schmadel, Lutz D. (2003). Dictionary of Minor Planet Names (5. изд.). New York: Springer Verlag. стр. 319. ISBN 3-540-00238-3.