Рубља (рус. pубль, симбол: ) е парична единица што моментално се користи во Русија. Рубљата се користела во Советскиот Сојуз.

Руска рубља
Российский рубль (руски)
монетибанкнота од 100 рубљи
ISO 4217
КодRUB
Број643
Составници
Множинарубљи
 копејкакопејки
Симбол
Банкноти
 Чести5 ₽, 10 ₽, 50 ₽, 100 ₽, 200 ₽, 500 ₽, 1.000 ₽, 2.000 ₽, 5.000 ₽
 Реткинема
Монети
 Чести1 ₽, 2 ₽, 5 ₽, 10 ₽
 Ретки1 коп, 5 коп, 10 коп, 50 коп, 25 ₽
Демографија
Воведена1992 год.
ЗаменетаСоветска рубља (SUR)
Офиц. корисници Русија
Неофиц. корисник/ци Абхазија (покрај апсарот),  Јужна Осетија
Издавач
Централна банкаБанка на Русија
 Мреж. местоhttps://www.cbr.ru/
ПечатарГознак
 Мреж. местоhttps://www.goznak.ru/
КовачницаМосковска ковачница, Сантпетербуршка ковачница
 Мреж. местоhttps://mmd.goznak.ru/

https://spb.goznak.ru/

Девизен курс уреди

Тековен девизен курс на RUB
Од Google Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
Од Yahoo! Финансии: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
Од XE.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
Од OANDA.com: MKD AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD

Галерија уреди

Поврзано уреди