Руска социјалдемократска работничка партија

Руската социјалдемократска работничка партија (руски: Российская социал-демократическая рабочая партия, РСДРП) била револуционрна социјалистичка партија. Партијата е позната по тоа што по нејзиниот расцеп, од оваа партија произлегла Комунистичката партија на Советскиот Сојуз. Во партијата имало две крила: болшевици и меншевици. Политичката партија била формирана во 1898 година во Минск.

Руска социјалдемократска работничка партија
Росси́йская социа́л-демократи́ческая рабо́чая па́ртия
ОсновачЈулиј Мартов (меншевици)
Владимир Ленин (болшевици)
Основана1898
Распуштена1912
ИдеологијаСоцијалдемократија
Политика на Советски Сојуз
Политички партии
Избори