Отвори го главното мени

ЕтимологијаУреди

Зборот доаѓа од персискиот збор دست‌نماز‎ што значи „миење раце“.

Видови на абдестУреди

 
Верници „земаат“ абдест пред молитва во џамијата Бадшахи, Лахоре, Пакистан
  • ал-вуду (арапски: الوضوء) – вообичаен абдест пред клањање кога одредени делови на телото се мијат со чиста вода;
  • тејемум – абдест со чиста земја кога нема чиста вода;
  • гусал (арапски: غسل ) – целосно чистење, односно капење.

ОчистувањеУреди

Очистувањето се изведува со отстранување на нечистотиите од облеката и телото на оној што се клања и местото каде се клања.

Очистувањето се изведува со две работи:

  • природна вода – таа ги има сите природни особини така што со неа не е измешано со што било што вообичаено не се наоѓа во неа, без разлика дали е тоа нечисто или чисто.
  • чиста површина на земја – чисто Земјино тло во вид на прашина, песок или камен.

Чиста водаУреди

Како чиста вода се сметаат:

Во рамките на џамиските или текиските комплекси постои посебен објект или просторија наменет за земање абдест кој се нарекува абдестана.

Надворешни врскиУреди