Бунар, кладенец или студенец — ископана дупка во земјата која служи за собирање на подземна или површинска вода.

Бунар

Бунарот како тема во уметноста уреди

 • „Волшебниот бунар“ — песна на францускиот писател Андре Бретон.[1]
 • „Бунарот на Кашина Пјана“ — расказ на италијанскиот писател Џани Родари.[2]
 • Бунар“ — роман на македонскиот писател Димитар Башевски.[3]
 • „Копаме бунар...“ — краток расказ (без наслов) на македонската писателка Катица Ќулафкова.[4]
 • „Бунар“ (англиски: The Well) — песна на израелската рок-група Минимал компакт (Minimal Compact) од 1984 година.[5]
 • „Долу во бунарот“ (англиски: Down To The Well) — песна на американската рок-група Пиксис (Pixies ) од 1990 година.[6]

Наводи уреди

 1. Андре Бретон, Рајот не е наполно загубен. Скопје: Култура, 1989, стр. 88-90.
 2. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 3. „Димитар Башевски - Библиографија“. Посетено на 10 април 2022.
 4. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 98.
 5. Minimal Compact – Deadly Weapons (пристапено на 17.12.2023)
 6. Pixies – Bossanova (пристапено на 10.9.2023)