Напредни микроскопски уреди уреди

Напредни Микропроцесорски Уреди
ВидЈавно Претпријатие
ISINUS0079031078  
ДејностПолупроводник

Вештачка интелигенција

ГПУ

Графички картички

Електроника

Видеоигра

Машинска опрема
Основано01.05.1969
ОсновачиЏери Сандерс
Седиште
Санта Клара  
,
ПроизводиЦПЕ

ГПУ

Микрообработувач

СНЧ(Систем на чип)

Чипсетови

Чипсетови за матични плочи

Драјвови на тврд погон

Процесори

Драјвери

Додатоци за телевизија

Контролери за мрежен интерфејс
Доход22.680.000.000 aмерикански долар (2023)  
Оперативен доход
401.000.000 aмерикански долар (2023)  
Нето-доход
854.000.000 aмерикански долар (2023)  
Вкупно актива12.419.000.000 aмерикански долар (2021)  
Вработени
15,500(2021)
Мреж. местоamd.com

Кои се АМД уреди

Основани во 1969 како почетник во силициумска долина, АМД започнува како една од најдобрите компании за полупроводнички производи. АМД се протнува како глобална компанија фокусирана на модерно компјутерско пресметување преку технолошки напредоци. Денеска АМД го нуди едно од најдобрите портфолија за лидерство во висока изведба на технологии поврзани со ЦПЕ, ГПУ, ТППН(теренска програмабилна низа за програмирање,анг(FPGA)), и други софтвери поврзани со компјутерско пресметување во облак.[1]

Историја на АМД уреди

Напредни микроскопски уреди (АМД). Извештајот е дел од технолошката индустрија подолго време. Во текот на своите 51 година, технологијата секако драстично се менува. Природата на бизнисот е брзо темпо. Како што денес покажуваат постојаните промени во телефоните, компјутерите и телевизорите, во технолошката индустрија нема време за одмор. АМД со текот на времето биле на добро позиционирана точка, обезбедувајќи ги процесорите неопходни за голем дел од производите што ги гледаме како доаѓаат низ годините.[2]

1969-1982 уреди

Да се навратиме на 1968 година Џери Сандерс (кој претходно работел за основачот на Интел , Роберт Нојс) ја напуштил својата позиција како директор за светски маркетинг во Ферчајлд Полупроводници. До мај 1969 година, тој и уште седум други официјално го лансирале АМД. Компанијата била инкорпорирана со 100.000 американски долари со цел изградба на полупроводници за електронската индустрија. АМД е основана на 1 мај 1969 година од група поранешни директори на Ферчајлд Полупроводници, вклучувајќи ги Џери Сандерс III, Ед Турни, Џон Кери, Свен Симонсен, Џек Гифорд и тројца членови од тимот на Гифорд, Френк Бот, Џим Гилс. и Лери Стенгер. Во ноември 1969 година, компанијата го произвела својот прв производ: Am9300, 4-битен регистер за смена на ИСР(Интеграција од среден размер,на англиски MSI), кој започнал да се продава во 1970 година. Исто така, во 1970 година, АМД го произвел својот прв сопствен производ, логичкиот бројач Am2501, кој бил многу успешен. Најпродаваниот производ на АМД е од 1971 година а тој е Am2505, најбрзиот дотогаш достапен мултипликатор. Седиштето на компанијата првично било во дневната соба на еден од соосновачите, Џон Кери, тоа набрзо се сменило во две соби во задниот дел на една компанија за килими во Санта Клара, Калифорнија. До септември истата година, АМД ги собрале дополнителните пари што ѝ биле потребни за да започне со производство на производи и се вселиле во својот прв постојан дом, во Санивејл. Во мај 1970 година, АМД ја завршиле својата прва година со 53 вработени и 18 производи, но без продажба. Во септември 1972 година компанијата излегла на берза, продавајќи 525.000 акции за 15 долари по акција, со што добиле 7,87 милиони долари. Во 1975 година компанијата добила инфузија на готовина вредна 30 милиони долари за 20 отсто од нејзината акција од Сименс АГ, огромна западногерманска фирма која сакала да има основа на пазарот на полупроводници во Соединетите држави. Компанијата започнала како производител на логички чипови, а потоа влегла во бизнисот со РАМ чипови во 1975 година. До 1975 година, АМД стигнал на пазарот на микрообработувачи со Am9080, обратно дизајниран клон на Интел 8080 и семејството на Интел микрообработувачи со битови парчиња Am2900. Во 1976 година компанијата потпишала договор за вкрстена лиценца со Интел .Во 1977 година, АМД влегле во заедничко вложување со Сименс, германски инженерски конгломерат кој сакал да ја подобри својата технолошка експертиза и да влезе на американскиот пазар.Во 1978 година ги претставил првите x86 микробработувач.Во 1979 година акциите на компанијата биле котирани на Њујоршката берза за прв пат под ознаката АМД; истата година, производството започнало во новоизградениот објект на АМД во Аустин, Тексас.Кога гледањата на двете компании за Напредни микропроцесорски уреди се разделиле, АМД го откупил уделот на Сименс во американската поделба во 1979 година.Во 1980 година, АМД започнале со снабдување со полупроводнички производи за телекомуникација, индустрија која претрпела брза експанзија и иновации. Во 1981 година, чиповите на АМД одлетале во вселената со вселенскиот шатл Колумбија.[1]

Технолошка размена со и раскинувањето на Интел и АМД уреди

Интел пристапиле кон Напредни Микроскопски Уреди (АМД), почетен производител на чипови, основан од колеги на Ферчајлд Полупроводници. Компаниите потпишале договор за размена на технологија во 1982 година, кој Ninth Circuit го опишал како, „всушност, реципрочен договор за втор извор: ако едната страна сака да продава делови што другата страна ги развила, може да понуди делови што ги развила во замена. .“Интел го почитувале барањето за вториот извор на (меѓународна корпорација за деловни машини,анг(IBM)) сè додека МДМ бил нејзиниот главен извор на бизнис. Во согласност со нивниот договор за размена на технологија, Интел и АМД го измениле својот договор во 1984 година за да овозможат АМД да биде втор извор за последователните генерации на архитектурата на процесорот „x86“ (наследниците на 8086: 80186 и 80286) во замена за значителни авторски права на Интел. Но, пазарните услови се смениле. До крајот на 1986 година, МДМ ја загубиле контролата врз платформата за компјутер од производителите на клонови. Повеќе луѓе купувале клонови отколку што купувале МДМ компјутери. Интел дејствувале на овој пазарен тренд: Дескпро 386 на Компак (Compaq) од 1986 година бил првиот Личен сметач објавен со микропроцесорот 386 на Интел. Со опаѓање на влијанието на МДМ и „банда“ производители на клонови кои сакале да ги купат нивните најнови и најдобри чипови, Интел немале многу причини да продолжат да се придржуваат до договорот за вториот извор што бил наложен од МДМ и, со тоа, да го споделат својот успех со АМД .

Како што експлодирала продажбата на Лични сметачи, различните учесници во екосистемот на МДМ ЛС станале непријатни со сојузите што претходно ги формирале. МДМ се почувствувале загрозено од зголемената пазарна моќ на клоновите и одговориле со опкружување на нивната најнова ревизија на платформата за компјутер, Архитектура на микро канали,(ангMicro Channel Architecture), со високи законски огради. Слично на тоа, АМД му се заканиле на Интел кога го објавиле Am286 во 1983 година, нудејќи двојно поголема брзина од 80286 на Интел по пониска цена. Интел пак одговориле со обидот да го огради АМД за следната генерација на x86 процесори. Препознавајќи го феноменалниот раст на пазарот на клонови на компјутери, Интел насетиле можност да ги исклучат АМД и да го задржат за себе претстојното експоненцијално зголемување на продажбата на компјутери. Интел одбиле да разгледаат кој било од производите на АМД во замена за правата за производство на микропроцесорот 80386 на Интел, кој бил објавен во 1985 година. Како резултат на тоа, АМД тврделе дека Интел го прекршиле нивниот договор за размена на технологија и поднел петиција за арбитража во 1987 година. Арбитражата зела четири и пол години и вклучувала триста и педесет и пет дена рочишта. Додека арбитерот открил дека Интел не биле обврзани да го префрлат секој нов производ на АМД или да прифати некој од производите на АМД, тој исто така одлучил дека Интел го прекршиле имплицитниот договор за добра волја да ја направи врската да функционира. Но, оваа правна стратегија му се исплатела на Интел. Со одбивањето да се даде лиценца на АМД на 386 и оставајќи го проблемот врзан во долга арбитража, Интел го исклучиле АМД за време на критичниот период на раст на пазарот на Лични Сметачи, за време на кој пазарниот удел на компјутерската платформа пораснала од 55% во 1986 година на 84% во 1990 година; оставајќи го Мекинтош(Macintosh) на Apple на далечно второ место со само 6%. Без пристап до техничките спецификации на Интел, на АМД му биле потребни повеќе од пет години за да го преработи 80386, кој бил значително покомплициран од 80286 и содржел речиси десет пати повеќе транзистори од 80286.[3]

Стекнување на Напредни Технолошки инвестиции (НТИ,ангATI), спин-оф од Глобална Леарница и стекнување на Зилинкс уреди

На 24 јули 2006 година, АМД го објавиле купувањето на компанијата за графички процесори НТИ Технологии. АМД платиле 4,3 милијарди долари и 58 милиони акции од своите акции, за вкупно приближно 5,4 милијарди долари. Трансакцијата била завршена на 25 октомври 2006 година. На 30 август 2010 година, АМД објавиле дека ќе го повлече името на брендот НТИ за своите графички чипсети во корист на името на брендот АМД.Во октомври 2008 година, АМД објавиле планови за одвојување на производствените операции во форма на Глобална Леарница(Globalfoundries[4])., заедничко вложување од повеќе милијарди долари со Напредни технолошки инвестиции, инвестициска компанија формирана од владата на Абу Даби. Партнерството и спин-офот и дале на АМД готовина и дозволија да се фокусира исклучиво на дизајнот на чипови. За да ги уверат инвеститорите од Абу Даби за успехот на новиот потфат, извршниот директор на АМД, Хектор Руиз, поднел оставка во јули 2008 година, додека останал извршен директор, подготвувајќи се да стане претседател на Глобална леарница во март 2009 година. Претседателот и главен извршен директор Дирк Мејер станал извршен директор на АМД. Загубите од рецесија наложиле АМД да укине 1.100 работни места во 2009 година.[5] Стекнувањето на Зилинкс, објавено во октомври 2020 година, им помогнало на АМД да се натпреварува со Интел, другиот доминантен играч на пазарот за ТППН. Првично се очекувало зделката да се затвори до крајот на 2021 година. Сепак, компанијата на крајот на годината кажала дека сè уште бара одобрение од глобалните регулатори и очекувале договорот да се затвори во првиот квартал на 2022 година. На 27 јануари 2022 година, кинеските власти го одобриле договорот, по одобрувањето од регулаторите на неколку други големи пазари. АМД сега чекале одлука од владата на САД.[6][7]

Извршни директори на АМД уреди

Име Години Позиција, Едукација
Џери Сандерс 1969–2002 Основач, Електроинженер
Хектор Руиз 2002–2008 Електроинженер
Дирк Мејер 2008–2011 Компјутерски инженер
Рори Рид 2011–2014 Информациски системи
Лиза Су 2014–Денес Електроинженер

Највлијателните производи на АМД уреди

ЦПЕ и Процесори уреди

За сите процесори историски на АМД посетете го овој сајт Листа на АМД процесори

Лого Име на продукт Година на издавање Зошто е влијателен
 
AM2903
AM2903 1975 АМ2900 серијата е важна затоашто со нивните

компоненти биле изградени 4 битни модуларни процесори

 
AM9080
AM9080 1975 AM9080 е ЦПЕ кое било обратно конструирано од страна на

Ашавна Хејли и Ким Хејли како реплика на Интел 8080 чипот. Исто така да се напомене дека чипот бил направен без лиценца и чинел околу 50 центи а бил продаван на војската за 700 долари

 
AM8086
AM8086 1982 AM8086 е лиценциран идентичен дизајн на Интел 8086 и вовед

на АМД во x86 маркетот на процесори. Заради МКДМ на кого им требале повеќе чипови за компјутери а не сметале дека еден

производител може да им достави толку чипови, тие и Интел склучиле договор да Интел им даде за право на Производител на

трета страна(АМД) да го произведува нивниот чип

 
AM29000
AM29000 1982-1992 Во текот на 1980-тите и во 1990-тите, АМД, исто така, произвеле

линија од 32-битни ССМН процесори познати како серија AM29000. Овие процесори во суштина биле следната генерација на нејзините

претходни производи AM2900, АМД го дизајнирале AM29000 користејќи варијација на архитектурата ССМН(сметач со смалено множество наредби)

на Беркли. На крајот, АМД ја прекинале работата на серијата AM29000 за да се фокусира на линијата на процесори x86.

 
AM286
AM286 1983 Вториот x86 процесор на АМД бил AM286,лиценциран клон на 80286

на Интел. Иако чипот бил архитектонски идентичен, тој имал една предност во однос на неговата реплика од Интел: повисоки брзини на

часовникот. Онаму каде што Интел го ограничиле моделот 80286 на 12,5 MHz, АМД го забрзале AM286 до 20 MHz.

 
AM386
AM386 1991 Како и некои од претходните процесори AM386 е реплика на 32 битниот 80386

процесор на Интел, кои иако го имал истиот штеќер и платформа како 80386, AM386 бил со брзина од 40 MHz а 80386 бил со 33 MHz. AM386 бил пуштен на продажба после судењето на Интел кон АМД за дозволата за репликата на 80386 процесорот на Интел

 
Am486DX
AM486 1993 Последниот процесор дизајниран од Интел што АМД го произвел бил AM486

(80486), а бил објавен во 1994 година. Поради тековните правни спорови помеѓу Интел и АМД, некои верзии на AM486 користат микрокод на Интел,

додека други користат микрокод на АМД. АМД следеле слична стратегија со својот AM486 како и со AM386,со зголемување на брзината на часовникот значително повисоко од таа на Интел. Иако најбрзите 80486 процесори на Интел биле ограничени на 100 MHz, АМД стигнале до 120 MHz на AM486.

 
AM5x86
AM5x86 1995 Не долго потоа, во 1995 година, АМД го објавиле и својот АМД 5x86. Овој процесор

ја користел истата архитектура како AM486 и 80486, но АМД ја зголемиле брзината на часовникот уште повеќе. Малопродажните модели работеле на 133 MHz, а ПОО(производител на оригинална опрема, анг(OEM[8])) имале пристап до уште побрза верзија од 150 MHz.

 
АМД5k86
АМД5k86 1996 Во 1996 година, АМД го објавиле својот прв x86 процесор дизајниран од самите тие.

Процесорот x86 K5 од петтата генерација користел иновативен дизајн кој го комбинирал хардверот за извршување од прекинатите AM29000 ССМН процесори на АМД со предниот

дел x86. Поради тоа што хардверот за заднината на извршување се базирал на дизајнот ССМН, инструкциите биле декодирани во микро-инструкции кои можеле да се внесат во една од петте цели броеви за извршување единици или интегрирана ЕПТ(единица со подвижна точка,анг(FPU[9])).

 
АМД k6
АМД k6 1997/1998 Наместо да развијат нова архитектура за наследник на K5, АМД се одлучиле да ги

купи Новагенерација(Nexgen), конкурентен производител на процесори, и да го користи нивниот претстоен дизајн Nx686 за K6. Иако дизајнот бил сосема поинаков од K5, тој бил нешто сличен на високо ниво.

 
АМД K6-II
АМД K6-II 1998 Следниот процесор на АМД бил K6-II. Тоа бил во суштина проширена верзија на K6

што можел да користи побрз FSB(frontside bus)[10] од 100 MHz, повисоки брзини на часовникот и нови ЕИПП инструкции. АМД го претставиле својот 3Дсега! Поставени инструкции ЕИПП

(единечна инструкција повеќекратни податоци, анг(SIMD)[11]) како конкурент на MMX на Интел. Слично на постарите процесори на АМД, K6-II им дал на клиентите јасна патека за надградба од старите процесори Пентиум MMX, и како резултат тие биле многу успешни.

 
АМД athlon k7
АМД k7 1999 Во 1999 година, АМД го објавиле својот процесор од седмата генерација, Атлон. Користел

нова архитектура која значително го зголемила МК(Меѓупроцесна комуникација, анг(IPC)[12]) и тоа му овозможило на АМД да ги придвижи тактовите до 1 GHz. ЕПТ во претходните процесори

на АМД заостанувал зад конкурентните производи на Интел, така што подобрувањето на ЕПТ била една од примарните цели на дизајнерскиот тим. Ова довело до тоа Атлон да биде опремен со многу моќен ЕПТ со тројни проблеми кој ги надминал конкурентните процесори на Интел

 
АМД Duron
АМД Duron 2000/2001 За да го насочат сегментот на почетно ниво и да ги искористат своите чипови со помал принос,

АМД ја претставиле линијата на производи Дурон. Овие процесори ја користеле истата архитектура, но генерално работеле со помала брзина на часовникот. АМД, исто така, ги оневозможи сите освен

64 KB од L2 кешот на овие процесори, што ги намалило перформансите на процесорот, но Дурон сепак бил доста конкурентен со производите Целерон на Интел .

 
АМД Sempron
АМД Sempron 2004 АМД ги објавиле своите први производи со брендот Семпрон во 2004 година. Првично, тие поминале

помеѓу висококвалитетните Атлон Бартон процесори и нискиот Дурон, пополнувајќи го приближно истиот простор како Атлон Тортон. Првите неколку модели користеле или Тортон или чистокрвни јадра со целосни 256 KB L2 кеш. Овие чипови биле ограничени на малку пониски брзини на часовникот, со најбрзите ЕЧА(Единици за чување акции,анг(SKU[13])) со такт од 2 GHz.

 
АМД Turion
АМД Turion 2005-2008 АМД вовеле нова линија на мобилни производи наречена „Турион“ во 2005 година. Овие

процесори ја користеле истата архитектура како десктоп производ на АМД, но благодарение на внимателното поврзување на јадрата, тие биле во можност да работат со помала енергија.

АМД вовеле и варијанти со две јадра, наречени „Турион X2“

 
АМД Phenom II
АМД Phenom II 2010 Во 2010 година, АМД повторно ги засилиле своите понуди на производи K10 со воведување на

матрици на процесорот Тубан и Зосма. Тубан имал вкупно шест јадра на процесорот, а АМД го користеле во процесори со такт од 3,3 GHz. АМД, исто така, ја претставиле својата технологија

Турбо Јадро со Тубан, која му овозможила на процесорот да ја придвижи брзината на часовникот до 3,7 GHz во зависност од обемот на работа. Ова му овозможило на Тубан да го надмине Денеб во перформансите на повеќе задачи, додека исто така се совпаѓа со перформансите со една нишка.

 
АМД Bulldozer: Zambezi
АМД Bulldozer: Zambezi 2011 Во октомври 2011 година, АМД го претставиле наследникот на својата архитектура K10, со име

„Булдожер“. Со Булдожер, АМД се обиделе да користат повеќе јадра и брзина на часовникот за да го надмине неодамна објавениот Песоклив Мост на Интел. Цената на овој дизајн фокусиран

на брзината на часовникот, сепак, беше забележителен пад на MK во споредба со архитектурата K10, а дизајнот бил полн со проблеми. Првиот Булдожер чип, со име Замбези, не можел да ги надмине процесорите Тубан Phenom II X6, а камоли да го победи Песоклив Мост на Интел .

 
АМД excavator
АМД excavator 2015 Последната архитектура што АМД планирале да ја произведе врз основа на Булдожер е позната

како Екскаватор, која се користи во ЕЗО(Единица за забрзана обработка,анг(APU[14])) базирани на АМД Каризо. Релативно малку од овие производи биле објавени досега, така што не можеме да бидеме сигурни колкаво било ограничувањето на брзината на часовникот на овие делови. Каризо е дизајниран да има значително поголема густина на транзистор (од претходните

процесори базирани на Булдожер), што помага да се намали површината на матрицата и да се намали потрошувачката на енергија. АМД го преработиле и кешот во внатрешноста

на Екскаватор.

 
АМД Ryzen
АМД Ryzen 2016-Денес АМД заостанале позади Интел во секоја област на пазарот на процесори во текот на годините

на Булдожер. Компанијата изгубила значителни финансиски ресурси и морала да ги продаде воите силициумски фабрики. Со тешка битка да остане на пазарот на обработувачи, АМД се

надевале во Ryzen.Највисокиот обработувач Ryzen, Ryzen 7 1800X, има осум јадра на обработувачот со такт од 3,6 GHz. Обработувачот исто така може да достигне брзина до 4,1 GHz при одредени

работни оптоварувања. Осумте јадра се организирани во две партиции. Секоја партиција има 8MB L3 кеш, а секое јадро има посветен кеш L2 од 512KB, кеш со инструкции L1 од 64KB и

кеш на податоци L1 од 64KB. Ова му дава на Ryzen 7 1800X вкупно 16MB од L3, 4MB од L2 и 1MB од L1 кеш.Во Ryzen, АМД го имплементирале својот прв micro-op[15] кеш, која може да ги

складира неодамна користените инструкции, подобрувајќи ги перформансите и намалувајќи го застојот на гасоводот. Обработувачите Ryzen исто така поддржуваат Hyper-Threading[16], што им

овозможува на јадрата да ракуваат со две нишки истовремено. Обработувачот на компанијата дебитира заедно со новиот приклучок AM4, додавајќи поддршка за DDR4 РАМ меморија.

ГПУ и Графички Картички уреди

Највлијателни Графички картички на АМД

На следниот сајт АМД ГПУ ги имате сите ГПУ на АМД, на сајтот на амд ги имате најновите модели на амд Графички картички АМД Про графички

Лого на ГПУ Име Година на издавање Кратки информации за ГПУ
 
ATI Radeon DDR
ATI Radeon DDR 2000 Во 2000 година, НТИ се префрлиле на брендирањето Радеон што сè уште

се користи до ден денес. Првиот член на тоа семејство едноставно се викал Радеон DDR и се базирал на R100 ГПУ. НТИ додале функција наречена HyperZ

која се состои од три технологии: Z компресија, Брзо Z јасно и Хиерархиски Z-бафер, кои се комбинираат за да се зачува пропусниот опсег на меморијата и да се подобри ефикасноста на рендерирање. Радеон DDR, исто така, ја означиле транзицијата на НТИ кон нов процес на изработка од 180 nm, што и помогнало на

компанијата да ги поттикне тактовите до 183 MHz на верзијата од 64 MB (картичка од 32 MB беше достапна и со графички обработувач од 166 MHz).

 
ATI Radeon 9700 Pro
ATI Radeon 9700 Pro 2002 За Радеон 9700 Про, НТИ користеле сосема нова архитектура. Неговиот графички обработувач

R300 користел цевководи од осум пиксели со по една текстура единица, заедно со четири засенчувачи на теме, драстично зголемувајќи ја обработката на геометријата и стапката на

пополнување со текстура. Големиот чип од 110 милиони транзистор бил произведен со процес од 150 nm, исто како и R200, но имал повисоки стапки на такт благодарение на пакувањето со преклопен чип.

 
ATI Radeon 9800 Pro
ATI Radeon 9800 Pro 2003 Во обид да се бори против Радеон 9700 Про, Нвидиа го лансирала својот Гефорс FX 5800 Ултра.

Тоа го намалило јазот во перформансите, но не било доволно за да го престигне Радеон 9700 Про. За да ја зацврсти својата позиција, НТИ вовеле суптилно ажурирање наречено Радеон 9800 Про

кое користело графички обработувач R350 со повисоки тактови. НТИ подоцна продолжиле со модел со 256 MB меморија.

 
Radeon HD 2900 XT
ATI Radeon HD 2900 XT 2007 НТИ вовеле речиси целосно нова архитектура наречена TeraScale за да ги напојува своите производи

од серијата Радеон HD 2000. Тоа било првата унифицирана архитектура на шејдер на НТИ, а исто така било и првиот дизајн воведен по спојувањето на НТИ со АМД. TeraScale[17] бил дизајниран да биде

целосно компатибилен со Pixel Shader 4.0[18] и DirectX 10.0[19] ПИА на Мајкрософт. За прв пат се појави внатре во јадрото R600, кое го напојувало предводникот на Радеон HD 2900 XT. Радеон HD 2900 XT вклучувало

слични одлики за видео забрзување како постарите графички обработувачи на АМД. Ова било направено делумно за да се намалат севкупните трошоци за производство на чипот, но и затоа што тогашните обработувачи биле доволно брзи за да се справат со декодирање на медиумите, иако со поголема потрошувачка на енергија.

 
Radeon HD 3870
Radeon HD 3870 2007 НТИ му дале на Радеон HD 3870 поголема брзина на такт, што дало предност во

перформансите во однос на претходната генерација. Но, тоа не било значително побрзо.

 
Radeon HD 6870
Radeon HD 6870 2010 АМД го купиле НТИ уште во 2006 година, но продолжиле да го користат брендот на НТИ до

воведувањето на серијата Радеон HD 6000. Компанијата сфатила дека Cypress ГПУ не бил способен да ги одржува обработувачите Стрим соодветно напојувани. Ова било неефикасно, бидејќи сите јадра биле напојувани, но некои беа неактивен. Решението било малку да се намали бројот на поток обработувачи, што резултирало со зголемување на ефикасноста и користењето на графичкиот обработувач. АМД потоа додале нови ЕИПП мотори, иако крајниот резултат била серијата 6000 со помалку ресурси од неговиот претходник. Оваа архитектура станала позната како TeraScale 3[20].

 
АМД Radeon R9 290X
АМД Radeon R9 290X 2013 Изданието Радеон HD 7970 GHz на АМД бил еден од најдолготрајните предводници на компанијата.

На крајот, тој бил заменет со Radeon R9 290X и неговиот графички обработувач на Хаваи, кој бил произведен со користење на истата 28 nm литографија и врз основа на ажурирана верзија на СНЈ(Следно графичко јадро,анг(GCN)[21]). Големината на кешот L2 се зголемила од 768 KB на 1 MB, а АМД го подобриле пропусниот опсег помеѓу ресурсите што се наоѓаат во форма. АМД, исто така, ја претставиле својата технологија TrueAudio[22], користејќи ги јадрата ДОС(Дигитална обработка на сигнали,анг(DSP[23])) за да ја забрзаat обработката на аудио во оптимизиран софтвер.

 
АМД Radeon RX 580
АМД Radeon RX 580 2017 Во април 2017 година, АМД ја претставиле серијата RX 500. Поточно, повторно ја претставиле

серијата RX 400 под ново име. Овие графички процесори биле скоро идентични со нивните претходници од серијата RX 400. Сепак, графичките процесори од серијата RX 500 имале

значителни удари во брзината на часовникот и поддржувале повисоки ограничувања на напонот. АМД не создале референтен дизајн за RX 580, но моделите произведени од ПОО обично биле

тактирани помеѓу 100-200 MHz над RX 480. Компанијата исто така објавила RX 570 и планирале да објават модели RX 560 и RX 550 кои исто така имаат зголемени брзини на часовникот.

Останати производи на АМД уреди

За сите видео игри кои АМД ги поддржува посетете го Подржани игри од АМД уреди

За сите Чипови на матична плоча кои АМД ги произведува посетете Чипсетови на матична плоча уреди

За сите системи на чипови(СНЧ) посетете СНЧ на амд уреди

Лого Име Година Индустрија
 
God of War
God of war[24] 2022 Видеоигри
 
Assassin's Creed Valhalla
Assassin’s Creed Valhalla[25] 2022 Видеоигри
 
terminator resistance
Terminator™: Resistance 2022 Видеоигри
 
Battlefield 1
Battlefield™ 1 2022 Видеоигри
 
АМД 80C186 SoC
АМД 80C186 SoC 1980-1989 СНЧ
АМД Radeon Software 22.1.2 2022 Софтвер
 
АМД B450
АМД B450[26] 2020 Чипсетови за матична плоча

Мисијата на АМД уреди

Тековната мисија на АМД за подобрување на енергетската ефикасност на процесорите уреди

По својата природа, енергетската ефикасност е клучна тема за компјутерската индустрија. Нумерирани во стотици милиони, серверите, десктоп компјутерите и лаптопите се значаен придонесувач за потребите за електрична енергија и неопходен товар за трошоците за водење на повеќето бизниси. Секако, на сè што може да се направи за да се намали искористеноста се гледа позитивно, а намалувањето на вкупните трошоци на сопственост е клучна метрика во проценката дали надградбите на инфраструктурата се исплатливи на долг рок. Оваа ситуација е ставена во поостро светло бидејќи цената на електричната енергија се зголемува со многу поголемо темпо од инфлацијата. Одговорните хардверски компании си поставија амбициозни цели во развојот на енергетски ефикасни процесори. На пример, АМД „постави храбра цел во 2014 година да испорача најмалку 25 пати поголема енергетска ефикасност до 2020 година во нашите мобилни процесори кои комбинираат моќни графички и компјутерски јадра во еден чип.“ Според сопственото испробување, АМД постигнале 31,7 пати подобрување на енергетската ефикасност помеѓу овие два датуми.

Во 2014 година, АМД ја користеле архитектурата Piledriver за да изгради десктоп процесор со осум јадра и осум нишки (8C8T(8 јадра и 8 нишки)) на процес од 32 nm кој се сметал за водечка предност во денот. FX-8370 бил опремен со номинален ТМД(Топлински моќен дизајн,анг(TDP[27])) од 125 W, иако вистинската моќност на пакетот на процесорот работел на 148 W. Чипот враќал резултат од 3.524, што доведува до резултат по вати од околу 24.

Среќата им се насмевнала на АМД со објавувањето на Ryzen обработувачите со Зен во 2017 година. Шампионот Ryzen 7 1800X ги зголеми перформансите за 2,6 пати во споредба со FX-8370, додека трошел 23 отсто помалку енергија во зделката. Подобрувањето индиректно зборува за двојните подобрувачи на зен архитектурата поврзани со помалиот, поефикасен производствен процес од 14 nm.Серијата Ryzen 2000 била повеќе од постепена надградба. АМД се задржале на топологијата 8C16T(8 јадра 16 нишки) од првата генерација, но ја подобриле микроархитектурата преместувајќи се од оригиналниот Зен на Зен+. Скромната добивка се рефлектира со зголемување на перформансите за 10 отсто, иако по цена од неколку дополнителни вати. Меѓутоа, нето придобивката практично не е ништо во метриката на резултатот по вати.

Табелата е евалуација на ППВ (Перформанси по ват,анг(PPW)[28]) на неколку обработувачи на АМД

Име на обработувачот Година на издавање Резултат од Cinebench ЦПЕ моќност Резултат по Ват
АМД FX-8370 2014 3,524 148W 23.81
АМД Ryzen 7 1800X 2017 9,275 114W 81.36
АМД Ryzen 7 2700X 2018 10,206 125W 81.65
АМД Ryzen 9 3950X 2019 23,195 121W 191.69
АМД Ryzen 9 5950X 2020 24,643 119W 207.08

Cinebench[29] е програма која прави проценка за хардверските способности на некој компјутер[30]

Предности и недостатоци на АМД обработувачите уреди

Предности на АМД обработувачите уреди

Земајќи ги предвид предностите на АМД обработувачите, може да се истакне дека односот цена-услуга што се нуди во овој случај е важен бидејќи, на пример, во однос на перформансите, вложените пари претставуваат многу поцврст феномен и, исто така, со предноста да има капацитет за работа без поголеми проблеми, бидејќи меѓу другите детали може да понуди одлично искуство со која било ажурирана апликација, вклучително и оние кои имаат врска со забава со игри.

Продолжувајќи со темата за предностите, може да се истакне дека работните температури за овој случај се многу соодветни, на тој начин што е изводливо да се работи со опремата без никаков вид проблем во однос на таа тема, уште повеќе. , дури е доволно.оригиналниот систем за ладење, кој е инсталиран од фабрика.

Дури и земајќи го предвид уредот Ryzen 9 3900X, опремен со 12 јадра и 24 нишки што работи правилно со Wraith Prism RGB, каде што има само еден исклучок од ова правило, кој е претставен во Ryzen 9 3950X, кој се смета за тим „бестил“ кој како што е познато се состои од 15 јадра и 32 нишки.

Недостатоци на обработувачите на АМД уреди

Другата страна на книгата е претставена со недостатоците, кои се присутни кај АМД обработувачите, бидејќи нивните перформанси се релативно ниски во однос на апликациите со една нишка, бидејќи факторот на работна честота е исто така низок, многу различен од она што може да се најде во обработувач Интел Јадро, но овој детал не е толку сериозен, бидејќи има компензација што е пријавена во елементот цена-услуга, како што е веќе наведено.

Но, ако, од друга страна, клиентот сака повисоки перформанси, на пример во гејмерските активности, може да се каже дека Интел би победил против АМД. Со други зборови, постои поголема зависност од брзината на РАМ меморијата, на таков начин што ќе може да се искористи целиот нејзин потенцијал и, се разбира, имајќи предвид дека цената останува достапна.

Мора да се земе предвид дека со доцнење од 3200 MHz и CL16 може да се смета за одлично ниво на работа кое е многу избалансирано. Преостанатата вредност е исто така многу помала и како пример може да се наведе дека обработувачот Ryzen 7 1700, кој првично беше претставен на пазарот со цена од 340 евра, значително ја намали цената и може да се набави за околу 100 евра и има и со одлична маргина на оверклок.[31]

Корпоративни Афери уреди

Партнерства уреди

Наведени се неколку Партнерства на АМД и што пробуваат да направат заедно. За сите партнерства кои ги имаат склучено АМД посетете го следниот сајт Партнерства на АМД

 • АМД и Адоуб работат заедно за да помогнат во обезбедувањето моќни решенија кои им овозможуваат на креативните професионалци да го забрзаат работниот тек и да ја зголемат пропусната моќ, да ја зголемат продуктивноста и креативноста и целосно да го реализираат своето креативно гледање [32]
 • Комбинацијата помеѓу АМД и ВиМвер овозможува здружување и споделување на ресурсите на графичкиот обработувач во виртуелизирани средини. Проектот Радиум помага да се направат достапни за корисниците сите ресурси за забрзување на ВР/МУ(Машинско учење,анг(ML)[33]) преку обезбедување на слој за виртуелизација и управување, давајќи им на корисниците можност да го изберат и да го здружат вистинскиот ГПУ-ресурс за задачата што е на располагање.[34]
 • Каноникал и DFI објавуваат дека GHF51 и EC90A-GH,се сертифицирани, врз основа на најновата платформа базирана на АМД. И двете нудат подобрени перформанси, помало отпечаток и целосен пристап до софтвер со отворен код со Убунту и Убунту Јадро. Ова се дел од првиот бран на производи што го поминале Убунту IoT хардверскиот сертификат.[35]
 • Сименс EDA се здружи со АМД и Мајкрософт Азур за да демонстрира како користењето на платформата Калибар со пресметување во облак може драматично да го намали времето на затворање на вашиот дизајн. Користејќи производствен 7 nm дизајн, тие постигнаа брзина од 2,5x во времето на циклусот на физичка верификација.[36]

Компании кои се муштерии на АМД уреди

Рекорди кои АМД ги има во гинисовата книга на рекорди уреди

Стекнување на компании на АМД уреди

Дата Компанија Опис на компанија Цена
6ти Февруари, 2002 Полупроводници Алхемија[41] Обработувачи(Вградени ЦПЕ) Неоткриено
24ти Јули, 2006 НТИ Технологии[42] Графика и Софтвер(Радеон ГПУ) $5.4 милијарди
29ти Февруари, 2012 Симајкро[43][44] Платформа во центарот за податоци $334 милиони
29ти Јуни, 2016 Хиалго[45] Искуство со видео игри(Радеон чил, Радеон буст, Радеон Свифт) Неоткриено
10ти Април, 2017 Нитеро[46] Безжичен 60 Гигахерцен ИП(Слушалки за ПР(Проширена реалност) и ВР Неоткриено
27ми Октомври, 2020 Зилинкс[47][48] Прилагодени чипови (ТППН, адаптивни СНЧ, системи на модул, ИА забрзувач) $49 милијарди
4ти Април, 2022 Пенсандо[49][50] Центар за податоци, Решенија во облак, ЕОП(Единица за обработка на податоци,анг(DPU)[51]) $2 милијарди

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 „Историја на Напредни Микроскопски Уреди“.
 2. „Историја на AMD: Времеплов и факти“.
 3. „Историја на Напредни микроскопски уреди“.
 4. „Глобална Леарница“.
 5. „Историја на АМД“.
 6. „Стекнување на Зилинкс“.
 7. „Wall street за стекнувањето на Зилинкс“.
 8. „Објаснување што е ПОО“.
 9. „Објаснување за ЕПТ“.
 10. „Објаснување за FSB“.
 11. „Објаснување што е ЕИПП“.
 12. „Објаснување за МК“.
 13. „Објаснување на ЕЧА“.
 14. „Објаснување за ЕЗО“.
 15. „Објаснување за Micro-op Кеш“.
 16. „за Hyper threading“.
 17. „Објаснување за Terascale“.
 18. „Објаснување на Pixel shaders“.
 19. „Повеќе инфо затоа зошто е битен direct x“.
 20. „Објаснување за Terascale i terascale 3“.
 21. „Објаснување за СНЈ“.
 22. „Објаснување за вистинскизвук“.
 23. „Објаснување за ДОС“.
 24. „Бог на војната“.
 25. „Додатни информации за соработката на АМД и креаторот на assasin`s creed valhalla“.
 26. „Сите Спонзорирани чипсетови на АМД“.
 27. „Објаснување за ТМД“.
 28. „Објаснување за ППВ“.
 29. „Што е cinebench“.
 30. „Тековна мисија на АМД“.
 31. „Предности и недостатоци кај обработувачите на АМД“.
 32. „АМД и Адоуб“.
 33. „објаснување на поимот машинско учење“.
 34. „Партнерстово на ВиМвер и АМД“.
 35. „Каноникал и ДФИ со АМД“.
 36. „Повеќе за партнерството“.
 37. „Придобивка на МЕТА(Фејсбук) како муштерија“.
 38. „Како АМД ги придобива Тесла како муштерија“.
 39. „Статија за АМД и нивниот рекорд во Гинисовата книга на рекорди“. Архивирано од изворникот на 2022-05-24. Посетено на 2022-05-13.
 40. „Гинисовата книга на рекорди и АМД“.
 41. „Стекнување на Полупроводници Алхемија“.
 42. „Стекнување на АТИ“.
 43. „Стекнување на Симајкро“. Архивирано од изворникот на 2022-05-13. Посетено на 2022-05-13.
 44. „AMD ќе го набави иноваторот на серверот Симајкро“.
 45. „AMD ја презема софтверската компанија HiAlgo, поставувајќи основа за идните иновации за игри во Радеон Софтвер“.
 46. „Стекнување на Нитеро“.
 47. „Зилинкс“.
 48. „Зилинкс и други стекнати компании на АМД“.
 49. „Стекнување на Пенсандо“.
 50. „Пенсандо“.
 51. „Објаснување за ЕОП“.