Моќ

појаснителна страница на Википедија

Поимот моќ може да се сфати како сила или способност за дејcтвување или совладување во физички смисол (моќност)[1], или пак како власт, влијание или можност за управување во општествено-политички смисол.[2]

Физика уреди

Социологија уреди

  • Политичка моќ - способност за раководење со јавните добра
  • Моќ (филозофија) - можноста за наметнување на контрола врз окружувањето
  • Куповна моќ - способноста на извесен паричен износ да набави стоки или услуги

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „моќност“ - Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „моќ“ - Дигитален речник на македонскиот јазик