S/2004 S 3

Слика на S/2004 S 3
Откривање
Откриена од Карл Мареј / Научната екипа на Касини Архивирано на 20 мај 2011 г.
Откриена на 21 јуни 2004
Орбитални одлики
Голема полуоска 140,100 − 140,600 km[1][2][3]
Занесеност < 0.002 [4]
Орбитален период 0.62 d
Наклон речиси нула
месечина на Сатурн
Физички одлики
Главен пречник 3–5 км
Вртежен период веројатно синхронизиран
Осен наклон непознато
Албедо нопознато
Атмосфера нема

S/2004 S 3 е објект кој е забележан во орбитата на планетата Сатурн веднаш позади недворешниот дел на Ф-прстенот на 21 јуни 2004. Прв го забележал Карл Мареј од Научната екипа на Касини Архивирано на 20 мај 2011 г. преку слики кои биле сликани од страна на леталото Касини-Хајгенс на 21 јуни 2004,[3] и објавени на 9 септември 2004.[5]

Друг објект, S/2004 S 4, е забележан во близина само 5 часа подоцна. Според проценките оваа Сатурнова месечина би требало да е од 3 до 5 км во пречник, и би требало да е пастирска месечина на надворешниот дел од Ф-прстенот.

Наводи

уреди
  1. Spitale, J. N.; и др. (2006). The orbits of Saturn's small satellites derived from combined historic and Cassini imaging observations. The Astronomical Journal. 132: 692. doi:10.1086/505206.
  2. IAUC 8432: Satellites and Rings of Saturn 2004 8 ноември (claiming recovery of S/2004 S 3 on 17 октомври 2004, in conflict with the later (2006) Spitale |display-authors= et al.)
  3. 3,0 3,1 Martinez, C; Ormrod, G; and Finn, H.; Cassini Discovers Ring and One, Possibly Two, Objects at Saturn Архивирано на 21 октомври 2006 г. JPL news release (September 9 2004)
  4. Based on above semimajor axis range, and Spitale |display-authors= et al. (2006)
  5. IAUC 8401: S/2004 S 3, S/2004 S 4, and R/2004 S 1 2004 September 9 (discovery)

Надворешни врски

уреди