S/2004 S 4 — условна ознака на непотврден објект од орбитата на Сатурн од внатрешната страна на прстенот Ф. Бил откриен на 21 јуни 2004 од страна Џозеф Спитале од научниот тим на Касини-Хајгенс. Орбиталниот период изнесува приближно 0,618 дена, инклинацията е непозната, просечниот пречник изнесува 3–5 km, периодот на свртување можеби е синхрон. Соопштението за откривањето на овој објект било на 9 септември 2004.[4]

S/2004 S 4
Откривање
Откривачтимот „CICLOPS[1][2]
Откриено21 јуни 2004
Орбитални особености [3]
~140.100 км
Занесеностнепознато, мало
~0,618 д
Наклоннепознат, мал
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден полупречник
1,5–2,5 км
најверојатно синхрон
непознато
Албедонепознато

Наводи

уреди
  1. CICLOPS Team.
  2. Martinez, Ormrod & Finn 2004.
  3. PGJ Astronomie webpage (Gilbert Javaux) Note that the F ring is centered at ~140,180 km.
  4. IAUC 8401.