Пастирска месечина

Пастир месечината е мал природен сателит , кој отвора празнина во материјалот на планетарениот прстен или ги држи честичките во рамките на прстенот. Името е резултат на фактот дека го граничат "стадото" на честичките на прстенот како овчар.

Прометеј (десно) и Пандора орбитираат во близина на F прстенот на Сатурн, но само се мисли дека Прометеј дејствува како пастер.
Работата на пастер месечина– честичките се наоѓаат пред или зад Месечината во својата орбита, па тие се или забрзани во насока на месечината и исфрлени надвор, или се успорени на нивниот пат и потоа се повлечени навнатре.

Поради нивната гравитациска сила, тие ги собираат честичките и ги одбиваат од нивните оригинални орбити преку орбитална резонанца. Ова предизвикува празнини во системот на прстени, како што е особено впечатлива девизијата Касини, како и други карактеристични бендови, или чудно "свиткани" деформации на прстените.

Примери

уреди

Јупитер

уреди

Неколку од Јупитеровите мали месечини, имено Метис и Адрастеа, се во рамките на прстенестиот систем на Јупитер, и исто така се во рамките на Рош границата.[1] Можно е дека овие прстени се составени од материјал кој се извадени од овие две тела соприливната сила на Јупитер, можеби од страна на судирите на материјалот од прстените на нивните површини.

Сатурн

уреди

Комплексниот прстенов систем на Сатурн има неколку такви сателити. Овие го вклучуваат Прометеј (F прстен),[2] Дафнис (Кеелер празнината),[3] Пан (Енке празнината),[4] Јанус, и Епиметеј (сите А прстени).[5]

Уран

уреди

Уран , исто така, има пастир месечини на својот ε прстен, Корделија и Офелија. Тие се внатрешни и надворешни пастири.[6] И двете месечини се во рамките на Урановиот синхрони полупречник, и нивните орбити полека се рапаѓаат поради приливното успорување.[7]

Нептун

уреди

Нептуновите прстени се многу необични поради тоа што кај нив за првпат е откриено да бидат составени од нецелосни лакови во Земјено-засновани набљудувања, но Војаџер 2 сликите покажаа дека се целосни прстнени со светли прамени.[8] Се мисли[9] дека гравитациското влијание на пастир месечината Галатеја и можеби и други сè уште неоткриени пастир месечини се одговорни за оваа скупченост.

Мали планети

уреди

Прстени околу некои кентаури биле идентификувани. Чарикловите прстени се извонредно добро дефинирани и осомничени дека или се многу млади или се спречени од страна на пастир месечина слична со масата на прстените.[10] Хирон исто така, се сметало дека има прстени слични во форма на оние на Чарикло.[11]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. Faure, Gunter; Mensing, Teresa (2007). Introduction to Planetary Science: The Geological Perspective. Springer. ISBN 978-1-4020-5233-0. Укажано повеќе од еден |ISBN= и |isbn= (help)
 2. „On the masses and motions of mini-moons: Pandora's not a“. Посетено на 2016-06-14. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 3. „NASA - Cassini Finds New Saturn Moon That Makes Waves“ (англиски). Архивирано од изворникот на 2017-05-13. Посетено на 2016-06-14. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
 4. Showalter, Mark R. (1991-06-27). „Visual detection of 1981S13, Saturn's eighteenth satellite, and its role in the Encke gap“. Nature (англиски). 351 (6329): 709–713. doi:10.1038/351709a0. Укажано повеќе од еден |DOI= и |doi= (help)
 5. Moutamid, Maryame El; Nicholson, Philip D.; French, Richard G.; Tiscareno, Matthew S.; Murray, Carl D.; Evans, Michael W.; French, Colleen McGhee; Hedman, Matthew M.; Burns, Joseph A. (2015-10-01). „How Janus' Orbital Swap Affects the Edge of Saturn's A Ring?“. Наводот journal бара |journal= (help)
 6. Esposito, Larry W. (2002-01-01). „Planetary rings“. Reports on Progress in Physics (англиски). 65 (12): 1741–1783. doi:10.1088/0034-4885/65/12/201. ISSN 0034-4885. Укажано повеќе од еден |ISSN= и |issn= (help); Укажано повеќе од еден |DOI= и |doi= (help)
 7. Karkoschka, Erich (2001-05-01). „Voyager's Eleventh Discovery of a Satellite of Uranus and Photometry and the First Size Measurements of Nine Satellites“. Icarus. 151 (1): 69–77. Bibcode:2001Icar..151...69K. doi:10.1006/icar.2001.6597. Укажано повеќе од еден |DOI= и |doi= (help)
 8. Miner, Ellis D.; Wessen, Randii R.; Cuzzi, Jeffrey N. (2007). „Present knowledge of the Neptune ring system“. Planetary Ring System. Springer Praxis Books. ISBN 978-0-387-34177-4. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help); Укажано повеќе од еден |author2= и |last2= (help); Укажано повеќе од еден |author3= и |last3= (help); Укажано повеќе од еден |ISBN= и |isbn= (help)
 9. Salo, Heikki; Hanninen, Jyrki (1998). „Neptune's Partial Rings: Action of Galatea on Self-Gravitating Arc Particles“. Science. 282 (5391): 1102–1104. Bibcode:1998Sci...282.1102S. doi:10.1126/science.282.5391.1102. PMID 9804544. Укажано повеќе од еден |last1= и |last= (help); Укажано повеќе од еден |first1= и |first= (help); Укажано повеќе од еден |PMID= и |pmid= (help); Укажано повеќе од еден |DOI= и |doi= (help)
 10. Braga-Ribas, F.; Sicardy, B.; Ortiz, J. L.; Snodgrass, C.; Roques, F.; Vieira-Martins, R.; Camargo, J. I. B.; Assafin, M.; Duffard, R. (April 2014). „A ring system detected around the Centaur (10199) Chariklo“. Nature. 508 (7494): 72–75. doi:10.1038/nature13155. PMID 24670644. Укажано повеќе од еден |PMID= и |pmid= (help); Укажано повеќе од еден |DOI= и |doi= (help)
 11. Ortiz, J. L.; Duffard, R.; Pinilla-Alonso, N.; Alvarez-Candal, A.; Santos-Sanz, P.; Morales, N.; Fernández-Valenzuela, E.; Licandro, J.; Bagatin, A. Campo. „Possible ring material around centaur (2060) Chiron“. Astronomy & Astrophysics. 576: A18. Bibcode:2015A&A...576A..18O. doi:10.1051/0004-6361/201424461. ISSN 0004-6361. Укажано повеќе од еден |ISSN= и |issn= (help); Укажано повеќе од еден |DOI= и |doi= (help)

За понатамошно читање

уреди
 • Арнолд Hanslmeier: Einführung во Astronomie und Astrophysik. Спектар, Берлин/Германија 2007, ISBN 978-3-8274-1846-3.