Вонсетилно восприемање

(Пренасочено од ESP)

Вонсетилното восприемање (ВСВ) — способност да се дојде до информации преку паранормални техники, без употреба на логика или на петте сетила. Поим прв го употребил истражувачот Ј.Б. Рајн за да ги означи способностите како телепатија, прекогниција и јасновидост. ЕСП понекогаш се поврзува со таканареченото „шесто сетило“, со инстинктот или со интуицијата.

Зенерови карти кои се користеле на почетокот на XX век за експерименталните истражувања на ЕСП

Парапсихологијата ги проучува паранормалните појави, вклучувајќи и ЕСП. Истражувачите во потрага по докази користат различни експерименти, како на пример ганцфелдскиот експеримент, но сепак доволно силни докази добиени со научната методологија, досега не се добиени.[1][2][3][4][5][6]

Поврзано

уреди
Дел од серијата
 
Теми
Паранормално
Духови · Спиритизам
Далечинско гледање
Вонсетилно восприемање
Прекогниција · Јасновидост
Психометрија · Психокинеза
Парапсихологија · Реинкарнација
Проколнати места
НЛО · Телепатија
Истерувачи на духови

Наводи

уреди
 1. Gracely, Ph.D., Ed J. (1998). „Why Extraordinary Claims Demand Extraordinary Proof“. PhACT. Посетено на 2007-07-31.
 2. Енциклопедија Британика, Retrieved Oct 7, 2007.
 3. „Glossary of Key Words Frequently Used in Parapsychology“. Parapsychological Association. Архивирано од изворникот на 2011-01-11. Посетено на 2006-12-24.
 4. „Definition of extrasensory perception“. Merriam-Webster OnLine. Архивирано од изворникот на 2007-10-15. Посетено на 2007-09-06.
 5. The Conscious Universe: The Scientific Truth of Psychic Phenomena by Dean I. Radin Harper Edge, ISBN 0-06-251502-0
 6. Robert Todd Carroll. „ESP (extrasensory perception)“. Skeptic's Dictionary. Посетено на 2007-06-23.

Литература

уреди
 • The Conscious Universe од Dean Radin, Harper Collins, 1997, ISBN 0-06-251502-0.
 • Entangled Minds од Dean Radin, Pocket Books, 2006
 • Milbourne Christopher, ESP, Seers & Psychics: What the Occult Really Is, Thomas Y. Crowell Co., 1970, ISBN 0-690-26815-7
 • Milbourne Christopher, Mediums, Mystics & the Occult од Thomas Y. Crowell Co, 1975
 • Milbourne Christopher, Search for the Soul , Thomas Y. Crowell Publishers, 1979
 • Georges Charpak, Henri Broch и Bart K. Holland (tr), Debunked! ESP, Telekinesis, and Other Pseudoscience, (Johns Hopkins University). 2004, ISBN 0-8018-7867-5
 • Hoyt L. Edge, Robert L. Morris, Joseph H. Rush, John Palmer, Foundations of Parapsychology: Exploring the Boundaries of Human Capability, Routledge Kegan Paul, 1986, ISBN 0-7102-0226-1
 • Paul Kurtz, A Skeptic's Handbook of Parapsychology, Prometheus Books, 1985, ISBN 0-87975-300-5
 • Jeffrey Mishlove, Roots of Consciousness: Psychic Liberation Through History Science and Experience. Прво издание, 1975, ISBN 0-394-73115-8, Второ издание, Marlowe & Co., јули 1997, ISBN 1-56924-747-1 Постојат две мошне различни изданија. он-лајн
 • Schmeidler, G. R. (1945). Separating the sheep from the goats. Journal of the American Society for Psychical Research, 39, 47–49.
 • John White, уредн. Psychic Exploration: A Challenge for Science, издадено од Edgar D. Mitchell и G. P. Putman, 1974, ISBN 0-399-11342-8
 • Richard Wiseman, Deception and self-deception: Investigating Psychics. Amherst, USA: Prometheus Press. 1997
 • Benjamin B. Wolman, уредн., Handbook of Parapsychology, Van Nostrand Reinhold, 1977, ISBN 0-442-29576-6
 • Myers, David G. Архивирано на 8 март 2005 г. Psychology. Пристапено на 9 декември 2004.