Психометрија (парапсихологија)

дисциплина на парапсихологијата

Психометрија (грчки: ψυχή, psukhē + μέτρον, metron, „мерење на душата“) е форма на вонсетилно восприемање при која човекот е способен да дојде до информација за некого само со допир на физички предмет кој му припаѓал нему. Терминот психометрија го користел Џозеф Родес Буканан во 1842 година.[1]

Дел од серијата
 
Теми
Паранормално
Духови · Спиритизам
Далечинско гледање
Вонсетилно восприемање
Прекогниција · Јасновидост
Психометрија · Психокинеза
Парапсихологија · Реинкарнација
Проколнати места
НЛО · Телепатија
Истерувачи на духови

Во уметноста

уреди

Концептот на психометријата е популарна тема во фантастиката и научната фантастика.

  • Во романот од 1979 година на Стивен Кинг „Мртва зона“ е искористена психометријата - Џони Смит ѝ помага на полицијата во решавање на случаи со оваа способност.
  • Во „Херои“, карактерот Норт Грејсон ја има оваа способност.
  • Во видео-играта Покемон, главниот лик има способност на еден вид психометрија: во контакт со некого или со нешто може да го види минатото или иднината.


Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди