Прекогниција

Прекогниција (од латински præ-+cognitio, „да се знае претходно“) е форма на вонсетилно восприемање каде човекот добива информации по паранормален пат за настаните, пред да се случат.[1][2] Ова се смета за посебен случај на јасновидост.

За Нострадамус се велело дека има способност за прекогниција

Скептиците веруваат дека прекогницијата е резултат на измама, бидејќи човечкото помнење е селективно, при што луѓето го паметат само она што им одговара.

ПоврзаноУреди

Дел од серијата
 
Теми
Паранормално
Духови · Спиритизам
Далечинско гледање
Вонсетилно восприемање
Прекогниција · Јасновидост
Психометрија · Психокинеза
Парапсихологија · Реинкарнација
Проколнати места
НЛО · Телепатија
Истерувачи на духови

НаводиУреди

  1. Парапсихолошко здружение: Најчесто користени клучни зборови во парапсихологијата Archived 2010-08-24 на Wayback Machine, 21 декември 2006 (англиски)
  2. Randi, James (1995). „An Encyclopedia of Claims, Frauds, and Hoaxes of the Occult and Supernatural“. St. Martin's Press. Посетено на 2007-03-28.

Надворешни врскиУреди