Ретрокогниција (позната и како посткогниција), од латински retro со значење „позади, назад“ и cognition со значење „знаење“, е паранормален пренос на информации во врска со настани или предмети од минатото, за разлика од прекогниција, каде се добиваат информации за идни, сè уште неслучени настани.

Дел од серијата
 
Теми
Паранормално
Духови · Спиритизам
Далечинско гледање
Вонсетилно восприемање
Прекогниција · Јасновидост
Психометрија · Психокинеза
Парапсихологија · Реинкарнација
Проколнати места
НЛО · Телепатија
Истерувачи на духови

Терминот го употребувал Фредерик Маерс.[1]

Ретрокогницијата, како и останатите форми на парапсихологијата, се смета за илузија или измама.[2]

Наводи

уреди
  1. Glossary of Parapsychological terms - Retrocognition Архивирано на 24 август 2010 г. — Parapsychological Association (2007-04-28)
  2. http://www.skepdic.com/psychic.html Entry on "Psychic" in The Skeptic's Dictionary by Robert Todd Carroll, Retrieved 26 јули, 2007

Надворешни врски

уреди

Едгар Кејси Архивирано на 3 јануари 2012 г. (англиски)

Ретрокогниција: истражување низ меморијата за минати животи и за периодите меѓу два живота Архивирано на 17 мај 2008 г. од Вагнер Алегрети (англиски)