817 Аникаастероид со орбита околу Сонцето припадник на Евномското семејсто.

817 Аника
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено6 февруари 1916
Ознаки
1916 YW
Главен појас (Евномско семејство)
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување100,19 а (36596 d)
Афел3.0538 ае (456.84 )
Перихел2.1292 ае (318.52 Gм)
2.5915 ае (387.68 Gм)
Занесеност0,17840
4,17 а (1523,8 d)
18,36 км/с
90,5151°
0° 14м 10.5с / ден
Наклон11,336°
125,626°
284,728°
Земјино НРОП1.17168 ае (175.281 Gм)
Јупитерово НРОП2.38185 ае (356.320 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,370
Физички особености
Среден полупречник
11,025 ± 0,85 km,[1] 11 km[2]
Маса~1,5×1016 kg (проценка)
Средна густина
~2,7 g/cm³ (проценка)[3]
Екваториска површ. гравит.
~0,008 m/s² (проценка)
~0,013 км/с (проценка)
0,440 d,[4] 10.56 h (0.440 d)[1]
0,1740 ± 0,030
Температура~169 K
max: 264K (-9° C)
S
10,6

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 „817 Annika (1916 YW)“. JPL Small-Body Database. NASA/Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 4 May 2016.
  2. „Supplemental IRAS Minor Planet Survey“. Архивирано од изворникот на 2006-06-23.
  3. G. A. Krasinsky; и др. (2002). „Hidden Mass in the Asteroid Belt“. Icarus. 158: 98. doi:10.1006/icar.2002.6837.
  4. „PDS lightcurve data“. Архивирано од изворникот на 2006-06-14.

Надворешни врски уреди