2 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
1801  Јохан Каспар Лаватер — швајцарски писател, теолог и филозоф.
1952  Христо Татарчев — македонски револуционер.
1955  Хосе Антонио Ремон — претседател на Панама.
1977  Ерол Гарнер — американски џез-музичар.
1987  Методи Поповски — македонски командант од НОАВМ.
1988  Ремон Рубен — професор на Медицинскиот факултет во Скопје и еден од водечките дерматовенеролози во Македонија.
1993  Михајло Лалиќ — црногорски писател.
2005  Едо Муртиќ — хрватски сликар.
2019  Марко Николиќ — српски глумец.