26 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
1823  Едвард Џенер — пронаоѓач на вакцината против големи сипаници.
1864  Лео фон Кленце — германски неокласичен архитект.
1961  Сотир Ставридис — македонски хирург и уролог.
1990  Ава Гарднер — американска глумица.
1996  Јосиф Бродски — руски и американски поет.
2000  Дон Баџ — американски тенисер.
2020  Коби Брајант — американски кошаркар.
2024  Горан Петровиќ — српски писател, член на САНУ.