Едвард Џенер (17 мај 1749 - 26 јануари 1823), англиски лекар, пронаоѓач на вакцината против големи сипаници. Дошол до сознание дека луѓето заразени со „кравјите сипаници“ не добиваат големи сипаници ниту за време на епидемијата и по две децении работење, во 1796 година ја пронашол вакцината која набрзо ширум светот е прифатена како заштита од смртоносните големи сипаници.

Едвард Џенер
Едвард Џенер
Роден(а)17 мај 1749
Беркли, Глостершир, Англија
Починал(а)26 јануари 1823(1823-01-26) (возр. 73)
Беркли, Глостершир, Англија
ЖивеалиштеБеркли, Глостершир