Горан Петровиќ

Горан Петровиќ е роден во Кралево 1961 година. Студирал на Филолошкиот факултет на Белградскиот универзитет на група за југословенска и српска книжевност. Подолг период работел како библиотекар во градската библиотека во Жича, на педесет метри од манастирот Жича, до доаѓањето во Белград работел и како уредник на списанието во Краљево „Повеља“ при градската библиотека во Краљево.

Горан Петровиќ
GoranPetrovic03OK.jpg
Роден 1961
Кралево, СФРЈ СФР Југославија
Занимање писател

Живот и делоУреди

До сега објавил следни дела: књига на куса проза „Савети за лакши живот“ (1989), роман „Атлас описан небом“ (1993), збирка раскази „Острво и околне приче“ (1996), роман „Опсада цркве Светог Спаса“ (1997), роман „Ситничарница Код срећне руке“ (2000), збирка раскази „Ближњи“ (2002), збирка изабрана кратка проза „Све што знам о времену“ (2003) и драма „Скела“ (2004), збирка раскази „Разлике“ (2006) и кино-новела „Испод таванице која се љуспа“ (2010). Неговите книги се печатени во над 50 изданиа.

Романите на Горан Петровиќ се објавени на повеќе светски јазици. На македонски јазик се објавени „Ситничарница кај среќната рака“ во иѕдание на СЗМ,скопје,2007, превод на Гордана Јовиќ Стојковска и „Опсада на црквата Св. Спас“ во издание на „Гетон“, Скопје 2014

За своите книжевни дела Горан Петровиќ се стекнал со многу значајни книжевни награди, меѓу кои; книжевна стипендија на Фондот Борислава Пекиќ, награда „Просвета“, награда „Меша Селимовиќ“, „Рачанска повеља“, „Златниот бестселера“, награда на Народна библиотека на Србија за најчитаната књига, НИН-ова награда за 2001. година, Октобарска награда на град Краљево, награда „Борисав Станковиќ“, награда „Иво Андриќ“, награда „Лаза Костиќ“.

На је 1. новембра 2012. година е избран за дописен члан на САНУ. Член е на Српско книжевно здружение и на Српскиот ПЕН центар.