24 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1815  Роберт Фултон — американски инженер и пронаоѓач, конструктор на паробродот.
1952  Христо Татарчев — основоположник и претседател на Македонската револуционерна организација.
1974  Синиша Станковиќ — српски биолог.
1976  Димитар Митрев — македонски литературен критичар и есеист, академик.
1990  Сандро Пертини — претседател на Италија.
1993  Боби Мур — англиски фудбалер.
2001  Клод Шенон — американски математичар и компјутерски инженер, „татко“ на информациската теорија.
2006  Томе Саздов — доајен на спикерската професија во Македонија.
2010  Момчило Грошев — македонски фудбалер.
2022  Луан Старова — македонски писател.
2022  Сали Келерман — американска глумица.