Пароброд[1][2] или архаично параход[3][4]брод на погон на водена пареа. Пареата се добива од котли на цврсто или течно гориво. Погонот може да биде со странични тркала и лопатки (првобитен облик), пропелери или турбини.

Финскиот пароброд С/С Укопека

Првиот пароброд кој со пловидбата носел добивка бил изграден во 1807 годинапатентиран во 1809 година) од Американецот Роберт Фултон. Меѓутоа, првите пароброди биле создадени уште порано, на крајот на 18 век.

Титаник е секако најпознатиот и во свое време најголемиот пароброд во светот.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

  • пароброд . Хрватска техничка енциклопедија - портал на хрватското техничко наследство