19 декември (починале)

список на статии на Викимедија
1370  Урбан Vримски папа.
1848  Емили Бронте — англиска писателка.
1907  Димитар Поп-Георгиев Беровски — македонски револуционер.
1951  Андре Жид — француски романописец, есеист и критичар.
1991  Јордан Мијалков — прв министер за внатрешни работи на независна Република Македонија.
1996  Марчело Мастројани — италијански глумец.
2002  Александар Сариевски — македонски народен пејач и композитор.
2006  Гоце Николовски — македонски пејач на народна музика.
2013  Ружица Сокиќ — српска и југословенска глумица.
2021  Горан Собин — хрватски и југословенски кошаркар.