14 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1856  Јохан Каспар Мерцавстроунгарски гитарист и композитор.
1944  Ервин Ромел — германски фелдмаршал, познат како „Пустинска лисица“ (р.1891).
1958  Николај Заболоцки — советски и руски поет.
1977  Бинг Крозби — американски глумец и пејач, добитник на филмската награда „Оскар“.
1990  Леонард Бернштајнамерикански композитор, пијанист и диригент, познат по музичките нумери во филмотПриказна од западната страна“.
2010  Беноа Манделбротфранцуско-американски математичар, познат изучувач на фракталите (р. 1924).
2012  Бранко Чрнац Туста — хрватски рок-пејач, член на групата КУД Идијоти.
2018  Милена Дравиќ — српска и југословенска глумица.
2021  Марко Живиќ — српски глумец.
2022  Роби Колтрејн — британски глумец.