12 декември (починале)

список на статии на Викимедија
1574  Селим IIотомански султан.
1802  Виктор Буњаковски — руски математичар.
1939  Даглас Фербанкс — американски филмски глумец, режисер и продуцент.
1958  Слободан Јовановиќ — српски политичар.
1983  Дарко Дамески — македонски глумец.
1985  Ијан Стјуарт — британски рок-музичар.
1993  Јожеф Анталпремиер на Унгарија.
2008  Лилјана Минова - Ѓурковамакедонист.
2019  Дени Ајело — американски глумец.
2020  Џон ле Каре — британски писател.