112 Ифигенија

астероид

112 Ифигенијаастероид од Главниот астероиден појас откриен на 19 септември 1870 година од страна на Кристијан Хајнрих Фридрих Петерс.

112 Ифигенија
3Д модел на астероидот 112 Ифигенија
Откривање
ОткривачКристијан Хајнрих Фридрих Петерс
Откриено19 септември 1870
Ознаки
 
Главен астероиден појас
Орбитални особености
Епоха 31 декември 2006 (JD 2454100.5)
Афел410.610 Gm (2.745 ае)
Перихел317.471 Gm (2.122 ае)
364.041 Gm (2.433 ае)
Занесеност0.128
1386.548 d (3.80 a)
19.01 km/s
340.983°
Наклон2.606°
323.651°
16.901°
Физички особености
Димензии72.2 km
Маса3.9×1017 kg
Средна густина
? g/cm³
0.0202 m/s²
0.0382 km/s
? d
Албедо?
Температура~178 K
Спектрален тип
C
9.84

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди