111 Атаастероид од Главниот астероиден појас откриен на 14 август 1870 година од страна на Кристијан Хајнрих Фридрих Петерс.

111 Ата
Орбита на астероидот 111 Ата
Откривање
ОткривачКристијан Хајнрих Фридрих Петерс
Откриено14 август 1870
Ознаки
 
Главен астероиден појас
Орбитални особености
Епоха 31 декември 2006 (JD 2454100.5)
Афел427.329 Gm (2.857 ае)
Перихел349.027 Gm (2.333 ае)
388.178 Gm (2.595 ае)
Занесеност0.101
1526.712 d (4.18 a)
18.44 km/s
85.294°
Наклон4.923°
305.885°
166.037°
Физички особености
Димензии134.6 km
Маса2.6×1018 kg
Средна густина
? g/cm³
0.0376 m/s²
0.0712 km/s
? d
Албедо?
Температура~173 K
Спектрален тип
C
8.02

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди