109 Фелицитас

астероид

109 Фелицитасастероид од Главниот астероиден појас откриен на 9 октомври 1869 година од страна на Кристијан Хајнрих Фридрих Петерс.

109 Фелицитас
3Д модел на астероидот 109 Фелицитас
Откривање
ОткривачКристијан Хајнрих Фридрих Петерс
Откриено9 октомври 1869
Ознаки
 
Главен астероиден појас
Орбитални особености
Епоха 31 декември 2006 (JD 2454100.5)
Афел523.329 Gm (3.498 ае)
Перихел283.326 Gm (1.894 ае)
403.327 Gm (2.696 ае)
Занесеност0.298
1616.951 d (4.43 a)
17.73 km/s
331.256°
Наклон7.886°
3.207°
56.586°
Физички особености
Димензии89.4 km
Маса7.5×1017 kg
Средна густина
? g/cm³
0.0250 m/s²
0.0473 km/s
? d
Албедо?
Температура~169 K
Спектрален тип
C
8.75

Наводи уреди

Надворешни врски уреди