Во анатомијата, човечката глава (латински: caput) е горниот дел од телото на човекот. Главата се граничи кон вратот со линија која оди по долниот раб на долната вилица, долниот раб на надворешниот ушен отвор и мастоидниот продолжеток и преку горната тилна линија (linea nuchae superior), доаѓа до надворешното тилно испакнување (protuberantia occipitalis externa).

Цртеж на човечката глава од Леонардо да Винчи.

На главата се разликуваат два дела: череп (cranium) и лице (facies). Лицето, придодадено на преднодолниот дел од черепот, се граничи од него со линија која оди од коренот на носот, па преку горниот раб на орбитата и работ на јагодичната коска доаѓа до долниот раб на надворешниот ушен отвор.[1] [2]

Главата како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Главата како тема во книжевноста уреди

Главата како тема во музиката уреди

 • „Хармонија во мојата глава“ (англиски: Harmony in my head) - песна на британската панк-рок група Базкокс (Buzzcocks) од 1979 година.[10]
 • „Планините на твојата глава“ (англиски: Mountains Of Your Head) — песна на американската рок-група Buffalo Tom од 1992 година.[11]
 • „Глабоболка“ (англиски: Headache) - албум на американската рок-група Биг блек (Big Black) од 1987 година.[12]
 • „Провери ја главата“ (англиски: Check your head) - албум на американската рап-група Бисти бојс (Beastie Boys) од 1992 година.[13]
 • „Наведни ја главата“ (англиски: Hang Down Your Head) - песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1985 година.[14]
 • „Каде и да ја оставам главата“ (англиски: Anywhere I Lay My Head) - песна на американскиот музичар Том Вејтс од 1985 година.[15]
 • „Болен во главата“ (англиски: Ill In The Head) — песна на американската панк-рок група Дед Кенедис (Dead Kennedys) од 1980 година.[16]
 • „Мојата глава е мојата единствена куќа, освен кога врне“ (англиски: My Head Is My Only House Unless It Rains) - песна на американската рок-група Captain Beefheart And The Magic Band од 1972 година.[17]
 • „Жешка глава“ (англиски: Hot Head) - песна на американската рок-група Captain Beefheart & His Magic Band од 1980 година.[18]
 • „Глави“ (српски: Главе) — песна на српската рок-група Електрични оргазам од 1982 година.[19]
 • „Во мојата глава“ (англиски: Inside My Head) — песна на британската рок-група Inspiral Carpets од 1990 година.[20]
 • „Главата на Хеди“ (англиски: Hedi's head) - песна на швајцарската панк-рок група Клинекс/ЛиЛиПУТ (Kleenex/LiLiPUT).[21]
 • „Глава со крилја“ (англиски: A Head With Wings) - песна на американската рок-група Морфин (Morphine) од 1993 година.[22]
 • „Глава како дупка“ (англиски: Head Like a Hole) - песна на американската група Најн инч нејлс (Nine Inch Nails).[23]
 • „Глава“ (англиски: Head) — песна на американскиот поп-музичар Принс од 1980 година.[24]
 • „Повреда на главата“ (англиски: Head Injury) - песна на американската рок-група Саундгарден (Soundgarden) од 1988 година.[25]
 • „Наведната глава“ (англиски: Head down) - песна на американската рок-група Саундгарден од 1994 година.[26]
 • „Втора глава“ (англиски: Second Head) — песна на англиската рок-група The Teardrop Explodes од 1980 година.[27]
 • „Околу мојата глава“ (српски: Oko moje glave) - песна на југословенската рок-група Шарло Акробата од 1981 година.[28]


Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. Bošković, M.S. Anatomija coveka. Medicinska knjiga, Beograd-Zagreb, 1977.
 2. Карговска-Клисарова А. et al. Анатомија на човекот: Остеологија. Просветно дело, Скопје, 2000.
 3. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 12-13.
 4. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 88-89.
 5. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
 6. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 179-180.
 7. Очудувања 3. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 41-42.
 8. Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, Tonio Kreger - Smrt u Veneciji. Beograd: Rad, 1963, стр. 140.
 9. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 37-38.
 10. The Buzzcocks, Singled going steady, I.R.S. Records, X2-13153.
 11. Discogs, Buffalo Tom – Let Me Come Over (посетено на 15.3.2022)
 12. DISCOGS, Big Black – Headache (пристапено на 21.4.2021)
 13. DISCOGS, Beastie Boys ‎– Check Your Head (пристапено на 17.6.2020)
 14. DISCOGS, Tom Waits ‎– Rain Dogs (пристапено на 20.7.2019)
 15. DISCOGS, Tom Waits ‎– Rain Dogs (пристапено на 20.7.2019)
 16. Discogs, Dead Kennedys – Fresh Fruit For Rotting Vegetables (пристапено на 9.9.2022)
 17. Discogs, Captain Beefheart And The Magic Band ‎– Clear Spot (пристапено на 26.6.2020)
 18. YouTube, Hot Head - Captain Beefheart & His Magic Band (посетено на 3.10.2017)
 19. Discogs, Električni Orgazam – Lišće Prekriva Lisabon (пристапено на 15.4.2021)
 20. Inspiral Carpets – Life (пристапено на 17.2.2023)
 21. YouTube, Kleenex/LiLiPUT - Hedi's Head (from Kleenex/LiLiPUT) (пристапено на 1.7.2017)
 22. YouTube, Morphine - Cure for Pain (Full Album) (посетено на 16.6.2017)
 23. YouTube, Nin Pretty Hate Machine Full Album (пристапено на 17.1.2020)
 24. Prince – Dirty Mind (пристапено на 17.2.2023)
 25. Discogs, Soundgarden ‎– Ultramega OK (пристапено на 8.8.2019)
 26. YouTube, Soundgarden - Superunknown (Full Album) HD (пристапено на 8.1.2017)
 27. Discogs, The Teardrop Explodes ‎– Kilimanjaro (пристапено на 12 март 2021)
 28. YouTube, Sarlo Akrobata - Oko moje glave (пристапено на 12.2.2017)