Лицето е централен дел од главата на голем број животни и на луѓето. Сепак, сите животни немаат лице. Лицето е централен дел од телото во поглед на изразувањето на емоциите.

Лицето како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Лицето како тема во книжевноста

уреди

Лицето како тема во музиката

уреди
 • „Бело лице љубам јас“ - македонска народна песна.[4]
 • „Лице“ - песна на македонската музичка група „Анастасија“ од 1998 година.[5]
 • „Лица во огледалото“ (српски: Lica u ogledalu) - песна на македонската група Бастион.[6]
 • „Не можам во мислите да го видам твоето лице“ (англиски: I can't see your face in my mind) - песна на американската рок-група Дорс од 1967 година.[7]
 • „Твоето тивко лице“ (англиски: Your Silent Face) — песна на британската поп-рок група Њу Ордер (New Order) од 1983 година.[8]
 • „Твоето убаво лице оди во пеколот“ (англиски: Your Pretty Face Is Going To Hell) - песна на американската рок-група Стуџис (The Stooges) од 1973 година.[9]
 • „Лажни лица“ (англиски: False Faces) - песна на британската рок-група Southern Death Cult од 1983 година.[10]
 • „Внимавај на твоето лице“ (хрватски: Pazi na tvoje lice) — песна на хрватската рок-група Филм од 1981 година.[11]
 • „Лице“ — песна на хрватската рок-група Хаустор од 1981 година.[12]

Лицето како тема во филмот

уреди

Наводи

уреди
 1. „Napomena priređivača“, во: Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 328.
 2. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 92-93.
 3. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 373-374.
 4. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 72.
 5. DISCOGS Anastasia (3) ‎– Nocturnal (пристапено на 10.6.2018)
 6. Bastion works & rew>>works, AG Records, PMG Recordings, Lithium Records.
 7. The Doors, Strange Days, Elektra/Asulum Records, 7559-74014-2, 1975.
 8. Discogs, New Order – Power, Corruption & Lies (пристапено на 30.4.2023)
 9. DISCOGS, Iggy And The Stooges* ‎– Raw Power (пристапено на 9.7.2019)
 10. Discogs, The Southern Death Cult ‎– Southern Death Cult (пристапено на 9.8.2019)
 11. Discogs, Film ‎– Novo! Novo! Novo! Još Jučer Samo Na Filmu A Sada I U Vašoj Glavi (пристапено на 21.5.2021)
 12. Discogs, Haustor – Haustor (пристапено на 24.12.2022)
 13. IMDb, The Face on the Barroom Floor (1914) (пристапено на 24.10.2017)