Уаскар

(Пренасочено од Хуаскар)


Хуаскар Инка (кечуански: Waskar Inka) бил дванаесетти Сапа Инка на Империјата на Инките кој владеел од 1527 до 1532 година, наследувајќи го неговиот брат Нинан Кујочи и неговиот татко Хуајна Капак. Двајцата, и неговиот татко и неговиот брат, умреле пред Хуаскар да го наследи престолот. Иако Нинан Кујочи требало да биде Сапа Инка, бидејќи умрел прерано не се смета за Сапа Инка.

Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список
Хуаскар.

По смртта на брат му и татко му, не се знаело кој е наследникот, Хуаскар или неговиот друг брат Атахуалпа и тогаш започнала војна помеѓу нив. По долги крвави војни, Атахуалпа го убил неговиот брат станувајќи наследник на престолот, но овој пат се соочил со друга опасност - шпанската окупација на Јужна Америка.

Поврзано

уреди
Претходник
Хуајна Капак
Сапа Инка
1527–1532
Наследник
Атахуалпа