Тупак Хуалпа (кечуански Auqui Huallpa Túpac) (? - октомври 1533) бил марионета Сапа Инка на шпанските окупатори на Јужна Америка во 1533 година. Оваа колонија била предводена од Франсиско Писаро и овој Сапа Инка служел во негова чест и во служба на шпанскиот крал.

Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список

Поврзано уреди

Претходник
Атахуалпа
Сапа Инка
1533
Наследник
Манко Инка Јупанки