Мајта Капак (кечуански: Mayta Qhapaq Inka) бил четвртиот Сапа Инка на Кралството Куско и член од династијата Хурин кој владеел од 1290 година. Како син на Локе Јупанки, тој бил негов наследник и татко на Капак Јупанки. Името на неговата жена била Мама Танкарити Јачију или Мама Кука.

Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список
Мајта Капак

Хрониките го опишуваат него како голем војник кој освоил територии сè до езерото Титикака, Ареквипа и Потоси. Всушност неговото кралство сè уште било околу долината на Куско.

Поврзано

уреди
Претходник
Локе Јупанки
Сапа Инка
о. 1290
Наследник
Капак Јупанки