Ижевск (руски: Иже́вск; удмуртски: Иж, или Ижкар) — главен град на Удмуртската Република, Русија. Градот се наоѓа на реката Иж, во западниот дел на планината Урал.

Авионски поглед кон градот
Авионски поглед кон градот

Демографија уреди

 
Соборниот храм „Св. Архангел Михаил“

Според пописот од 2010 година во Ижевск живееле 627,734 жители, од кои: Руси - 68,8%, Удмурти - 14,8%, Татари - 8,9% и др.