Стефан Твртко I (босански, хрватски: Stjepan Tvrtko, српски: Стефан Твртко, Stefan Tvrtko) (1338 – 10 март 1391) бил средновековен босански владетел. Тој владеел со Босна од 1353 до 1366, од 1377 бил бан на Босна додека од 1391 година бил прв босански крал.

Твртко бил добар владетел и владеел со територијата на денешни Босна и Херцеговина, но и со Далмација во Хрватска и Рашка. Тој бил дел од кралското семејство Котроманиќи. Твртко е познат по тоа што успеал својата држава од бановина да ја претвори во независно кралство.

Печат на кралот Стефан Твртко I

Кралска лоза

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди


Владејачки титули
Претходник
Стефан II Котроманиќ
Бан на Босна и Усора
1353–1366
Наследник
Твртко
Претходник
Твртко
Бан на Босна, Соли, Усора, и долниот дел на Дрина
1367–26 октомври 1377
Наследник
Твртко I
Претходник
Твртко
Крал на Србитете, Босна, Крајбрежјето, и западните земји
26 октомври 1377–1390
Наследник
Твртко I
Претходник
Твртко I
Крал на Рашка, Босна, Далмација, Хрватска, и крајбрежјето
1390–10 март 1391
Наследник
Стефан Дабиша