За други значења на поимот „Босна“ видете Босна (појаснување).

Историски и географски, регионот познат како Босна лежи главно на Динаридите, се движат кон јужните граници на Панонската Низина, а реките Сава и Дрина ги означуваат нејзините северна и источна граница. На јужниот дел граничи со Херцеговина.

Регионот Босна (во темни бои).

Областа Босна се состои од приближно 39,021 km2,[1] и ја зазема околу 80% од територијата на денешната Босна и Херцеговина. Нема вистински границите помеѓу регионите во Босна и Херцеговина, а, неофицијално, Херцеговина е на југ од Иван Планина.

Двата региона образуваат геополитички ентитет од средниот век, а името "Босна" најчесто се сретнува во историски и геополитичка смисла како што обично се однесуваа на двата региона.

Наводи

уреди
  1. „Land area (sq. km) - Bosnia and Herzegovina | Data“. data.worldbank.org. Архивирано од изворникот 2021-05-06. Посетено на 2021-05-06.

Поврзано

уреди