Дрина — река од Црноморсикт слив, а настанува со спојување на реките Тара и Пива кај Шчепанското Поле (надморска височина 470 м). Долга е 346 км[1], а сливното подрачје ги опфаќа југозапдниот и западниот дел на Србија, северниот дел на Црна Гора и источниот дел на Босна и Херцеговина.

Дрина
Drina
Бањска стена - Тешке боје.jpg
Дрина го образува Перуќачкото Езеро во БиХ
ЗемјаБосна и Херцеговина, Србија, Црна Гора
Слив
Главен изворБосна и Херцеговина, помеѓу падините на планините Маглиќ и Пивска планина
УстиеСава, на Српско-Босанската граница помеѓу Црна Бара и Босанска Рача
Сливна повр.19,570 км2
Физички особености
Должина346 км
Проток
  • Просечен:
    од 125 м3/s кај устието на Чехотина до 370 м3/с кај устието на Дрина во реката Сава
Дрина на Ризницата
Мостот на Мехмед паша на реката Дрина кај Вишеград

Правецот на нејзиниот тек е од југ кон север и има доста притоки. Поголеми притоки од лева страна се: Сутјеска, Бистрица, Прача, Дрињача и Јања, а од десната страна: Чехотина, Лим, Рзав, Љубовиќа и Јадар.

Дрина како тема во уметностаУреди

  • Марш на Дрина“ — традиционален српски марш од Првата светска војна
  • „Слап на Дрина“ (Слап на Дрини) — песна на српскиот писател Иво Андриќ од 1924 година.[2]

НаводиУреди

  1. Мала училишна енциклопедија, стр. 88. ISBN 86-331-2950-7
  2. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 216.