Предлошка:Автоматска таксокутија

Според системот APG II (2003) за класификација на цветните растенија, поимот астериди се однесува на клад (монофилетска група).

Највеќето таксони од овој клад во Кронквистовиот систем (1981) се сметат за членови на Астероликите (Asteridae) и Сраснатоливчести (Sympetalae) во претходните системи. Името „астериди“ (множина, но не секогаш со голема буква) е изведено од претходното ботаничко име, но ова се однесува на клад наместо на формален ранг, во смисол на она што го наложува правилникот ICBN. Овој клад е еден од двете главни групи на евдикоти (другата е розиди). Кладот се состои од:

Белешка : „ + ....“ = незадолжително, како сегрегат од претходната фамилија.

Надворешни врскиУреди

Предлошка:Рв