Италијанско-словенечка граница

Италијанско-словенечка границадржавна граница помеѓу Италија и Словенија. Има вкупна должина од 218 км.[1]

Карта
Тромеѓник Австрија-Италија-Словенија кај Арнолдштајн, Австрија.
Троемеѓа на ланината Печ.
Бележник на границата вметнат во плоштадот пред железничката стааница во Нова Горица.
Муџа (Миље)

Географски особености

уреди

Границата почнува од тромеѓата на планината Печ (Форно),[2] каде се среќаваат Италија, Словенија и Австрија. Потоа оди во начелно јужен правец близу Гроцана (Грочана) во општината Трст, каде потоа свртува на запад до местото Лаѕарето (Лазарет) во општината Муџа и завршува во тамошниот залив.[3]

Патни премини

уреди
 • SS54 / 202
 • SS54 / 203
 • SR646 / 401
 • SS54 / 102
 • SP14 / 402
 • Патот 402 помеѓу Подсаботин и Нова Горица, и двата во Словенија, поминува низ Италија со должина од 1,6 км. Тој е изграден е со договорот од 1975 година за југословенска употреба без гранична контрола, но има огради и два моста над него.
 • Неколку улици во Горица (Италија) и Нова Горица, кои лежат една до друга.
 • A34 / H4
 • SP6 / 617
 • SR58 / A3 / E61 + E70
 • SP10 / 205
 • SS14 / E61 / 7
 • SP13 / 627
 • SS15 / H5
 • SP14 / 406[4][5]

Населени места по границата (од север кон југ)

уреди

Ова е список на пограничните места од север кон југ. Под местата во Италија во загради се наведени и нивните традиционални словенечки имиња.

И Т А Л И Ј А
 
С Л О В Е Н И Ј А
 
Регион Општина Гран.
премин
Гран.
премин
Општина Статистички регион
А в с т р и ј а
 
Фурланија-Јулиска Краина
  Тарвизио
(Трбиж)
 

 
Ј
у
л
и
с
к
и

А
л
п
и
 
  Крањска Гора Горењски
 


 
  Бовец Горички
  Кјузафорте
(Клуже)
  Резија
(Резија)
 

 
  Кобарид
  Фаедис
(Фојда)
  Тореано
(Таворјана)
  Пулферо
(Подбонесец)
  Савоња
(Соводње)
 
  Гримако
(Гармак)
  Дренкија
(Дрека)

 

 
  Толмин

 
  Канал на Соча
  Гримако
(Гармак)
  Стрења
(Средње)
  Препото
(Прапротно)
 


 
 

 
 
  Брда
  Долења дел Колио
(Долење)
 
  Кормонс
(Крмин)
 
  Сан Флоријано дел Колио
(Штеверјан)
 
  Гориција
(Горица)
 

 

 
 
  Нова Горица
 

  Шемпетер-Вртојба
  Савоња д’Изонцо
(Соводње на Соча)

 
 

 
  Мирен-Костањевица
  Добердо дел Лаго
(Добердоб)
 

 
 

 
  Комен
  Дуино-Ауризина
(Девин-Набрежина)
 

 

 


  Сежана Крајбрежно-крашки
  Згонико
(Згоник)
Монрупино
(Репентабор)
 
  Триесте
(Трст)
 
  Сан Дорлиго дела Вале
(Долина)

 
 
  Хрпеље-Козина
 
  Копер
  Муџа
(Миље)
 

 
 
  Анкаран
Ј а д р а н с к о  М о р е

Историја

уреди

Оваа граница до 1991 година била граница меѓу Италија и Југославија. Кога Словенија се стекна со независност во 1991 година, таа стана италијанско-словенечка граница. Границата е внатрешна граница на ЕУ од 2003 година и Шенген граница од 2007 година.

Помеѓу 1920 и 1947 година, границата меѓу Италија и Кралството Југославија отиде уште на исток. Дефиницијата на границата меѓу Италија и Југославија датира од Договорот за мир со Италија, 1947 година. Неколку промени беа направени во 1954 година (кога слободната територија на Трст била поделена меѓу Италија и Југославија), 1975 година (Договор од Осимо, со неколку прилагодувања)[6] и 2017 година (мала промена за да го следи сегашниот тек на реката).[7]

Наводи

уреди
 1. Lexas Länderdaten[мртва врска], посет. 8 февруари 2020 г.
 2. Координати на тромеѓата: 46°31′24″N 13°42′52″E / 46.523358° СГШ; 13.714364° ИГД / 46.523358; 13.714364.
 3. ГП „Лазарет“: 45°35′41″N 13°43′27″E / 45.59468° СГШ; 13.72424° ИГД / 45.59468; 13.72424
 4. „Google Maps“.
 5. „Home“. viamichelin.com.
 6. „Treaty on the delimitation of the frontier for the part not indicated as such in the Peace Treaty of 10 February 1947 (with annexes, exchanges of letters and final act). Signed at Osimo, Ancona, on 10 November 1975“ (PDF). Università di Macerata. 1975-11-10. Посетено на 2021-07-31.
 7. „Accordo tra la Repubblica italiana e la Repubblica di Slovenia sulla linea del confine di stato“. Altalex (Italian). 2017-04-07. Посетено на 2021-07-31.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)

Надворешни врски

уреди