Светско првенство во ракомет за мажи 1964

Светското ракометно првенство во 1964 година - петто светско првенство во ракомет. Се одржало во Чехословачка, во периодот од 6 март до 15 март. Вкупно биле одржани 36 натпревари и биле постигнати вкупно 1171 голиви или 32,53 по натпревар. Златниот медал го освоила репрезентацијата на Романија, победувајќи ја Шведска во финалето, додека бронзениот медал го освоила Чехословачка.

Светско првенство во ракомет за мажи 1964
1964 World Men's Handball Championship Poster.jpg
Poster
Податоци за турнирот
Домаќини Чехословачка
Датуми6–15 March 1964
Екипи16 (од 4 конфедерации)
Одржувалишта(во 4 градови-домаќини)
Конечен исход
Првак Романија (2. титула)
Второпласиран Шведска
Третопласиран Чехословачка
Четвртопласиран West Germany
Статистикa за турнирот
Натпревари36
Дадени голови1171 (32.53 по натпр.)

ГрупаУреди

Група А Група Б Група Ц Група Д
  Западна Германија   Шведска   Чехословачка   Романија
  Југославија   Унгарија   Швајцарија   СССР
  САД   Исланд   Данска   Норвешка
  Источна Германија   Египет   Франција   Јапонија

Прв кругУреди

Група АУреди

 
1. екипа Резултат 2. екипа
  Западна Германија 14:14   Југославија
  Источна Германија 20:9   САД
  Југославија 22:3   САД
  Западна Германија 12:10   Источна Германија
  Источна Германија 14:14   Југославија
  Западна Германија 24:13   САД

Табела група АУреди

Плас. Екипа И П Н ПО ГД ГП ГР Бодови
1.   Западна Германија 3 2 1 0 50 37 +13 5
2.   Југославија 3 1 2 0 50 31 +19 4
3.   Источна Германија 3 1 1 1 44 35 +9 3
4.   САД 3 0 0 3 25 66 -41 0

Група БУреди

 
1. екипа Резултат 2. екипа
  Шведска 15:8   Унгарија
  Исланд 16:8   Египет
  Унгарија 16:9   Египет
  Исланд 12:10   Шведска
  Унгарија 21:12   Исланд
  Шведска 26:11   Египет

Табела група БУреди

Плас. Екипа И П Н ПО ГД ГП ГР Бодови
1.   Шведска 3 2 0 1 51 31 +20 4
2.   Унгарија 3 2 0 1 45 36 +9 4
3.   Исланд 3 2 0 4 40 39 +1 4
4.   Египет 3 0 0 3 28 58 -30 0

Група ЦУреди

 
1. екипа Резултат 2. екипа
  Чехословачка 23:14   Франција
  Данска 16:13   Швајцарија
  Швајцарија 15:14   Франција
  Чехословачка 14:11   Данска
  Данска 26:13   Франција
  Чехословачка 26:10   Швајцарија

Табела група ЦУреди

Плас. Екипа И П Н ПО ГД ГП ГР Бодови
1.   Чехословачка 3 3 0 0 63 35 +28 6
2.   Данска 3 2 0 1 53 40 +13 4
3.   Швајцарија 3 1 0 2 38 56 -18 2
4.   Франција 3 0 0 2 41 64 -23 0

Група ДУреди

 
1. екипа Резултат 2. екипа
  Романија 16:14   СССР
  Јапонија 18:14   Норвешка
  СССР 40:10   Јапонија
  Романија 18:10   Норвешка
  Норвешка 13:11   СССР
  Романија 36:12   Јапонија

Табела група ДУреди

Плас. Екипа И П Н ПО ГД ГП ГР Бодови
1. |   Романија 3 3 0 0 70 36 +34 6
2.   СССР 3 1 0 2 65 39 +26 2
3.   Норвешка 3 1 0 2 37 47 -10 2
4.   Јапонија 3 1 0 2 40 90 -50 2

Втор кругУреди

Група 1Уреди

 
1. екипа Резултат 2. екипа
  Унгарија 19:15   Западна Германија
  Шведска 23:18   Југославија
  Југославија 16:15   Унгарија
  Западна Германија 16:8   Шведска

Табела група 1Уреди

Плас. Екипа И П Н ПО ГД ГП ГР Бодови
1.   Шведска 3 2 0 1 46 42 +4 4
2.   Западна Германија 3 1 1 1 45 41 +4 3
3.   Југославија 3 1 1 1 48 52 -4 3
4.   Унгарија 3 1 0 2 42 46 -4 2

Група 2Уреди

 
1. екипа Резултат 2. екипа
  Чехословачка 18:15   СССР
  Романија 25:15   Данска
  СССР 17:14   Данска
  Романија 16:15   Чехословачка

Табела група 2Уреди

Плас. Екипа И П Н ПО ГД ГП ГР Бодови
1.   Романија 3 3 0 0 57 44 +13 6
2.   Чехословачка 3 2 0 1 47 42 +5 4
3.   СССР 3 1 0 2 46 48 -2 2
4.   Данска 3 0 0 3 40 56 -16 0

Натпревари за пласманУреди

Натпревар Резултат
Натпревар за 7. место
  Данска  Унгарија 23:14
Натпревар за 5. место
  СССР  Југославија 27:18
Натпревар за 3. место
  Чехословачка  Западна Германија 22:15
Финале
  Романија  Шведска 25:22
 
2° место

 
Шведска
 
Светски шампион во ракомет 1964

 
Романија
2° титула
 
3° место

 
Чехословачка

Конечна табелаУреди

    Романија
    Шведска
    Чехословачка
4.   Западна Германија
5.   СССР
6.   Југославија
7.   Данска
8.   Унгарија
9   Норвешка
  Источна Германија
  Исланд
  Швајцарија
13   Франција
  Јапонија
  Египет
  САД