Светско првенство во ракомет за мажи 1961

Светското првенство во ракомет во 1961 година е четвртото светско ракометно првенство во ракомет кое се одржало во Западна Германија помеѓу 1-12 март 1961 година. На ова светско првенство се натпреварувал обединет тим составен од играчи од Германската Демократска Република и Сојузна Република Германија. Романија го освоила првенството.

Светско првенство во ракомет за мажи 1961
Податоци за првенството
Домаќини Западна Германија
Конечен исход
Прваци Романија
Второпласиран Чехословачка
Третопласиран Шведска

Конечна табелаУреди

  Романија
  Чехословачка
  Шведска
4 Германија
5 Данска
6 Исланд
7 Норвешка
8 Франција
9 Југославија
10 Швајцарија
11 Холандија
12 Јапонија