Светско првенство во ракомет за мажи 1967

Светско првенство во ракомет за мажи 1967 — 6-то Светско првенство во ракомет за мажи кое се одржало во Шведска во периодот од 12 јануари до 20 јануари 1967 година. На турнирот вкупно учествувале 16 репрезентации.

Светско првенство во ракомет за мажи 1967
Податоци за турнирот
Домаќини Шведска
Екипи16
Конечен исход
Првак Чехословачка
Второпласиран Данска
Третопласиран Романија

Златниот медал го освоила репрезентацијата на Чехословачка, победувајќи ја Данска во финалето, додека бронзениот медал го освоила Романија.

Табела уреди

 1.   Чехословачка
 2.   Данска
 3.   Романија
 4.   СССР
 5.   Шведска
 6.   Западна Германија
 7.   Југославија
 8.   Унгарија
 9.   Источна Германија
 10.   Франција
 11.   Јапонија
 12.   Полска
 13.   Норвешка
 14.   Швајцарија
 15.   Тунис
 16.   Канада

Резултати уреди

Прва фаза уреди

GROUP A

Дата Натпревар Резултат
12 Jan Шведска- Полска 26-16
? Југославија- Швајцарија 26-11
13 Jan Шведска- Швајцарија 19-16
? Југославија- Полска 22-17
15 Jan Југославија- Шведска 21-17
? Полска - Швајцарија 20-18
Група A Натпревари Голови Бодови
  Југославија 3 69-45 6
  Шведска 3 62-53 4
  Полска 3 53-66 2
  Швајцарија 3 45-65 0

Група B

Дата Натпревар Резултат
? Западна Германија- Норвешка 22-16
? Унгарија- Јапонија 30-25
? Западна Германија- Јапонија 38-27
? Унгарија- Норвешка 15-11
? Западна Германија - Унгарија 29-23
? Јапонија - Норвешка 21-17
Група B Натпревари Голови Бодови
  Западна Германија 3 89-66 6
  Унгарија 3 68-65 4
  Јапонија 3 73-85 2
  Норвешка 3 44-58 0

Група C

Дата Натпревар Резултат
? Романија- Источна Германија 14-14
? СССР- Канада 28-90
? СССР- Источна Германија 22-17
? Романија- Канада 27-30
? Романија- СССР 15-13
? Источна Германија - Канада 37-60
Група C Натпревари Голови Бодови
  Романија 3 56-30 5
  СССР 3 63-41 4
  Источна Германија 3 68-42 3
  Канада 3 18-92 0

Група D

Дата Натпревар Резултат
? Чехословачка- Франција 25-10
? Данска- Тунис 27-60
? Чехословачка- Тунис 23-10
? Данска- Франција 9-8
? Чехословачка- Данска 24-14
? Франција - Тунис 16-70
Група D Натпревари Голови Бодови
  Чехословачка 3 70-36 6
  Данска 3 65-39 4
  Франција 3 37-47 2
  Тунис 3 40-90 0

Главна фаза уреди

Дата Натпревар Резултат
Четвртфинале
? Данска- Југославија 14-13
? СССР- Западна Германија 19-16
17 Jan Чехословачка- Шведска 18-11
? Романија- Унгарија 20-19
Полуфинале
? Чехословачка- Романија 19-17
? Данска- СССР 17-12
Натпревар за 3 место
? Романија- СССР 21-19•
Финале
? Чехословачка- Данска 14-11
• After extra time.

5.-8.место уреди

Дата Натпревар Резултат
Полуинална фаза
? Западна Германија- Југославија 31-30•
18 Jan Шведска- Унгарија 21-19
7-8 место
? Југославија- Унгарија 24-20
5-6 место
20 Jan Шведска- Западна Германија 24-22
• по дополнително време.

Извор: Меѓународна ракометна федерација[мртва врска]