Руска Брајова азбука

Руската брајова азбука е верзија на брајовото писмо за запишување на рускиот јазик. Писмото е засновано на латиницата, но ги заменува кирилските букви.[1]

Руска брајова азбука
Тип
азбука
Јазицируски
Сродни писма
Матични системи
брајово писмо
  • Руска брајова азбука
ISO 15924
Уникод
 Оваа страница може да содржи фонетски симболи од меѓународната фонетска азбука (МФА).

АзбукаУреди

Руското брајово писмо е:[2][3][4][5]

букви а б в г д е ё ж з и й
брајово                      
букви к л м н о п р с т у ф
брајово                      
букви х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
брајово                      
правописни знаци . ! - « » , ? ; : ( )
                   
форматирање закосени букви голема буква број
     

НаводиУреди

  1. „Шрифт Брайля“. Russian Wikipedia. Посетено на 2012-04-19.
  2. „World Braille Usage“. UNESCO. Посетено на 2012-04-19..
  3. [1]
  4. 萬明美, 2001, 「視障教育」, 五南圖書出版股份有限公司, p. 108
  5. [2]

ПоврзаноУреди