Камелеон (соѕвездие)

Камелеон — мало соѕвездие на јужното небо. Наречено е според камелеонот, кој е еден вид гуштер. Првпат е дефинирано во 16 век. Во Австралија неофицијално се нарекува „од коњ на магаре“ („the Frying Pan“).

Камелеон
лат. Chamaeleon
КратенкаCha
ГенитивноChamaeleontis
Ректасцензија11 ч.
Деклинација−80°
Површина132 (°)² (79th)
Главни ѕвезди3
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
16
Ѕвезди со планети1
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)0
Најсјајна ѕвездаα Cha (4.05m)
Најблиска ѕвездаα Cha
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовиNone
Соседни
соѕвездија
Мува
Кобилица
Летечка Риба
Маса
Октант
Рајска Птица
Видливо на ширина од +0° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец април.

Наводи

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди