Политбиро на Комунистичката партија на Кина

Политбирото на Комунистичката партија на Кина (кин. 中国共产党中央政治局; пинјин: Zhōngguó Gòngchǎndǎng Zhōngyāng Zhèngzhìjú) е посебен орган од 19-25 членови што вршат надзор работата на Комунистичката партија на Кина. За разлика од политбироата на другите комунистички партии, одлучувачката моќ е содржана во неговиот Постојаниот комитет. Политбирото е вообичаено назначено од Централниот комитет.

Политбиро на Комунистичката партија на Кина

中国共产党中央政治局
Coat of arms or logo
Водство
Статус
Партиски
водач
Прворангиран
член
Го избира
Централниот комитет
Одговара на
Централниот комитет
Места24
Народна Република Кина

Оваа статија е дел од темата:
Политика на КинаМоќта на Политбирото се должи на тоа што неговите членови воедно се и високи државни функционери што го контролираат назначувањето на кадрите во самото политбиро и Секретаријатот Покрај ова, сите тие се на највисоки функции на покраинско ниво. Работењето на овој орган не е доволно познато, но се смета дека целото политбиро се среќава еднаш месечно, а постојаниот комитет се состанува еднаш неделно. Агендата на состаноците ја определува Генералниот секретар, а одлуките се носат со консензус.[1]

Тековен состав (XX Политбиро)

уреди

XX Политбиро е избрано на првата пленарна седница на XX Централен комитет во октомври 2022 г. Еве го неговиот состав:

Членови на Политбирото на XX ЦК на Кинеската комунистичка партија[2]
Име Кинески ЧС Роден ПЧ Родно место Образование Бр. на функции Нав.
Ванг Ји 王毅 нов 1953 1981 Пекинг постдипл.
2
[3]
Ванг Хунинг 王沪宁 стар 1955 1984 Шангај постдипл.
1
[4]
Динг Сјуесјанг 丁薛祥 стар 1962 1984 Ѓангсу постдипл.
1
[5]
Јин Ли 尹力 нов 1962 1980 Шандунг постдипл.
1
 • Партиска функција
  • Секретар, Градски партиски комитет на Пекинг
[6]
Јуен Ѓаѓуен 袁家军 нов 1962 1992 Ѓилин постдипл.
1
 • Партиска функција
  • Секретар, Општински партиски комитет на Чунгќинг
[7]
Ли Ганѓе 李干杰 нов 1964 1984 Хунан постдипл.
1
[8]
Ли Ќанг 李强 стар 1959 1983 Џеѓанг постдипл.
8
 • Партиски функции
  • Директор, Централна комисија за институционална организација
  • Заменик-директор, Централна комисија за опсежно продлабочувачки реформи
  • Заменик-директор, Централна комисија за финансиски и стопански работи
  • Заменик-директор, Централна комисиија за киберпросторни работи
  • Заменик-директор, Централна комисија за надворешни работи
  • Водач, Централна предводечка група за климатски промени и намалување на издувните гасови
  • Водач, Предводечка група за партиски членови при Државниот совет
 • Државни функции
[9]
Ли Си 李希 стар 1956 1982 Гансу постдипл.
2
 • Партиска функција
  • Секретар, Постојан комитет на Централната комисија за дисциплинска инспекција
  • Директор, Централна предводечка група за инспекциска работа
[10]
Ли Хунгџунг 李鸿忠 стар 1956 1976 Шенјанг постдипл. [11]
Ли Шулеј 李书磊 нов 1964 1986 Хенан постдипл.
1
[12]
Љу Гуоџунг 刘国中 нов 1962 1986 Хејлунгѓанг постдипл.
1
 • Државна функција
  • Четврторангиран вицепремиер на Државниот совет
[13]
Ма Сјингжуеј 马兴瑞 нов 1959 1988 Хејлунгѓанг постдипл.
1
 • Партиска функција
  • Секретар, Покраински партиски комитет на Синѓанг
[14]
Си Ѓинпинг 习近平 стар 1953 1974 Пекинг постдипл.
11
 • Партиски функции
  • Генерален секретар на Комунистичката партија на Кина
  • Претседател, Национална безбедносна комисија на ЦК
  • Претседател, Централна комисија за опсежно продлабочувачки реформи на ЦК
  • Началник, Централна предводечка група за тајвански работи of на ЦК
  • Началник, Централна предводечка група за финансова и стопанска работа на ЦК
  • Началник, Централна предводечка група за мрежна безбедност и информатика на ЦК
 • Воени функции
  • Претседател, Централен воен комитет
  • Врховен командант, Здружена оперативна команда на Централниот воен комитет на Армијата
  • Началник, Предводечка група за национална безбедност и воени реформи на Централнит воен комитет
  • Началник, Службна на Централниот обединет воено-цивилен комитет за развој
 • Државни функции
[15]
Хе Вејдунг 何卫东 нов 1957 1978 Фуѓен додипл.
2
[16]
Хе Лифенг 何立峰 нов 1955 1981 Гуангдунг постдипл.
2
 • Партиска функција
  • Директор, Централна комитет за финансиски и стопански работи
 • Државна функција
  • Второрангиран вицепремиер на Државниот совет
[17]
Хуанг Кунминг 黄坤明 стар 1956 1976 Фуѓен постдипл.
1
 • Партиска функција
  • Секретар, Покраински партиски комитет на Гуангдунг
[18]
Цај Ќи 蔡奇 стар 1955 1975 Фуѓен постдипл.
3
[19]
Чен Венќинг 陈文清 нов 1960 1983 Сечуан постдипл.
1
 • Партиска функција
  • Секретар, Централна комисија за политички и правни работи
[20]
Чен Ѓининг 陈吉宁 нов 1964 1984 Љаонинг постдипл.
1
 • Партиска функција
  • Секретар, Општински партиски комитет на Шангај
[21]
Чен Минер 陈敏尔 стар 1960 1982 Џеѓанг постдипл.
1
 • Партиска функција
  • Секретар, Општински партиски комитет на Тјенѓин
[22]
Џанг Гуоќинг 张国清 нов 1964 1984 Хенан постдипл.
1
 • Државна функција
  • Треторангиран вицепремиер на Државниот совет
[23]
Џанг Јоусја 张又侠 стар 1950 1969 Пекинг постдипл.
2
[24]
Џао Леѓи 赵乐际 стар 1957 1975 Шандунг постдипл. [25]
Ши Тајфенг 石泰峰 нов 1956 1982 Шанси постдипл.
2
[26]


Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. Miller, H. „Hu Jintao and the Party Politburo“ (PDF). China Leadership Monitor. Hoover Institution. стр. 5. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-04-13. Посетено на 15 октомври 2011.
 2. „The 20th Politburo“. South China Morning Post. 21 November 2022. Архивирано од изворникот на 15 март 2023. Посетено на 21 јули 2023.
 3. „Wang Yi“. Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 4. Li, Cheng. „Wang Huning 王沪宁“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 19 ноември 2022. Посетено на 21 јули 2023.
 5. Li, Cheng. „Ding Xuexiang 丁薛祥“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 30 мај 2023. Посетено на 21 јули 2023.
 6. „Yin Li 尹力“. China Vitae. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 7. „Brief introductions of members of CPC central leading bodies“. China Daily. 24 октомври 2022. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
  „Yuan Jiajun 袁家军“. China Vitae. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 8. „China puts scientist in charge of Communist Party's human resources department“. South China Morning Post. 27 април 2023. Архивирано од изворникот на 27 април 2023. Посетено на 22 јули 2023.
  „Li Ganjie 李干杰“. China Vitae. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 9. Li, Cheng. „Li Qiang 李强“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 11 јули 2023. Посетено на 21 јули 2023.
 10. Li, Cheng. „Li Xi 李希“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 28 октомври 2022. Посетено на 21 јули 2023.
 11. „Brief introduction of vice chairpersons, secretary-general of 14th NPC Standing Committee“. People's Daily. 11 март 2023. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
  „Li Hongzhong 李鸿忠“. China Vitae. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 12. Mai, Jun (13 март 2023). „Politburo newcomer and Xi protégé confirmed as China's new propaganda chief before presenting summary of party congress“. South China Morning Post. Архивирано од изворникот на 27 октомври 2022. Посетено на 22 јули 2023.
  „Li Shulei 李书磊“. China Vitae. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 13. „Liu Guozhong -- Vice premier“. State Council of the People's Republic of China. 13 март 2023. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
  „Liu Guozhong 刘国中“. China Vitae. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 14. Li, Cheng. „Ma Xingrui 马兴瑞“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 6 декември 2022. Посетено на 21 јули 2023.
 15. Li, Cheng. „Xi Jinping 习近平“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 24 мај 2023. Посетено на 21 јули 2023.
 16. Jiayao, Li (11 март 2023). „He Weidong -- Vice Chairman of the CPC Central Military Commission“. China Military. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 17. Pei, Minxin (1 јуни 2023). „Xi Jinping's New Economic Team and Government Re-organization“. China Leadership Monitor. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
  „He Lifeng 何立峰“. China Vitae. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 18. Li, Cheng. „Huang Kunming 黄坤明“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 31 мај 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 19. Li, Cheng. „Cai Qi 蔡奇“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 31 мај 2023. Посетено на 21 јули 2023.
 20. „Brief introductions of members of CPC central leading bodies“. State Council of the People's Republic of China. 24 октомври 2022. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
  „Chen Wenqing 陈文清“. China Vitae. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 21. „Chen Jining appointed Shanghai Party chief“. China Daily. 28 октомври 2022. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
  „Chen Jining 陈吉宁“. China Vitae. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 22. Li, Cheng. „Chen Min'er 陈敏尔“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 31 мај 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 23. „Zhang Guoqing -- Vice premier“. State Council of the People's Republic of China. 13 март 2023. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
  „Zhang Guoqing 张国清“. China Vitae. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 24. Li, Cheng. „Zhang Youxia 张又侠“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 23 октомври 2022. Посетено на 22 јули 2023.
  Li Jiayao (11 март 2023). „Zhang Youxia -- Vice Chairman of the CPC Central Military Commission“. China Military. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.
 25. Li, Cheng. „Zhao Leji 赵乐际“ (PDF). Brookings Institution. Архивирано од изворникот (PDF) на 25 декември 2022. Посетено на 21 јули 2023.
 26. „Shi Taifeng“. National Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference. 11 март 2023. Архивирано од изворникот на 22 јули 2023. Посетено на 22 јули 2023.