Генерален секретар на Комунистичката партија на Кина

Генералниот секретар на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина (кин. 中国共产党中央委员会总书记; пинјин: Zhōngguó Gòngchǎndǎng Zhōngyāng Wěiyuánhuì Zǒngshūjì)[1] е највисокиот функционер на Комунистичката партија на Кина кој заседава и со Секретаријатот на Комунистичката партија на Кина.

Генерален секретар на
ЦК на Комунистичката партија на Кина
中国共产党中央委员会总书记
Функционер
Си Ѓинпинг

од 15 ноември 2012 г.
СедиштеЏунгнанхај
НазначувачЦК на КПК
Мандат5 години
Прв функционерЧен Дусју (1925)
Ху Јаобанг (1982)
Создадена1925-1943
септември 1982
Мреж. местоВрховно раководство на КПК

Со укинувањето на функцијата Претседател на Комунистичката партија (, џусји) во 1982, генералниот секретар станал највисокиот функционер на партијата, кој стои на чело на Постојаниот комитет на Политбирото.

Список на генерални секретари

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Македонска транскрипција: Џунггуо гунгчанданг Џунгјанг вејјуенхуј Џунгшуџи
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Претседател.