Национално народно собрание

врховен законодавен орган на НР Кина

Националното народно собрание (кинески: 全国人民代表大会; пинјин: Quánguó Rénmín Dàibiǎo Dàhuì), скратено: ННС (人大; Rén-Dà) — еднодомниот законодавен дом (парламент) на НР Кина. Заседава во Големата народна сала во Пекинг и има 2.987 пратенички места. Со тоа е најголемиот парламент во светот.[1] ННС заседава секоја година заедно со Народното политичко советодавно собрание (НПСС), чии членови претставуваат разни општествени групи. Овие две тела заедно се нарекуваат „лиангхуј“ (две средби) и играат клучна улога во политичкиот живот на земјата.

Национално народно собрание

全国人民代表大会

Чуенгуо женмин дајбјао дахуј
XII Национално народно собрание
I пленарна седница
Coat of arms or logo
Тип
Тип
Водство
Џанг Деѓанг, КПК
од 14 март 2013
I Потпретседател
Генерален секретар
Состав
Места2.987
Политички групи
Избори
Последни избори
5–17 март 2013
Зборно место
Голема народна сала, Пекинг
Мрежно место
npc.gov.cn
Народна Република Кина

Оваа статија е дел од темата:
Политика на КинаГолемата народна сала навечер

Во теорија, ННС е највисокиот државен орган во земјата со големи уставно-пропишани законодавни надлежности. Од 1990-тите наваму ННС претставува форум за расправање и усогласување на разликите помеѓу разните делови на партијата, владата и општествените групи. Меѓутоа, и покрај ова, извесни надворешни аналитичари сè уште го сметаат за „партиски апарат за дигање раце“.[2]

Надлежности и должности

уреди

ННС има низа надлежности и должности, меѓу кои се избирањето на претседателот на државата и одобрување на назначениот премиерот на Државниот совет и работните извештаи на државниот врв. Согласно уставот, секојдневната работа на установата ја врши Постојаниот комитет.

Избирање на пратениците

уреди

Собранието има околу 3.000 пратеници, кои се бираат за мандат од пет години преку повеќестепен застапнички изборен систем. Пратениците се бираат на покраинските собранија, чиј состав пак се бира на собранија од понизок ранг, и така сè до собранијата што се избираат непосредно од гласачкото тело.

Постојат ограничувања на бројот на претставници. На државно ниво, тоа се 110 кандидати за 100 места, а на покраинско ниво соодносот е 120 кандидати за 100 места. Овој сооднос се зголемува во секој нареден степен assemblies, сè до најдолниот (селска заедница) каде нема ограничувања. Официјалниот став е дека бројот на кандидати треба да е поголем за 20% до 50% од бројот на пратенички места.

Пратеници на досегашните заседанија[3][4][5]

уреди
Заседание Година Пратеници Број
на жени
%
жени
Малцински
пратеници
%
малцински
I 1954 1226 147 12 178 14,5
II 1959 1226 150 12,2 179 14,6
III 1964 3040 542 17,8 372 12,2
IV 1975 2885 653 22,6 270 9,4
V 1978 3497 742 21,2 381 10,9
VI 1983 2978 632 21,2 403 13,5
VII 1988 2978 634 21,3 445 14,9
VIII 1993 2978 626 21 439 14,8
IX 1998 2979 650 21,8 428 14,4
X 2003 2985 604 20,2 414 13,9
XI 2008 2987 637 21,3 411 13,8
XII 2013 2987 699 23,4

Президиум

уреди

Президиумот на ННС е тело на ННС со 178 члена.[6] Се состои од виши функционери на Комунистичката партија (КПК), државата, некомунистичките партии (Обединет фронт) и Секинескиот индустриско-трговски сојуз (中华全国工商业联合会), независни членови, началници на државните служби и народните организации, најистакнати членови на сите 35 делегации на заседанијата на ННС (вкл. оние од Хонгконг и Макао) и војската (Народна ослободителна армија).[6] Овој орган ги предлага претседателот и потпретседателот на државата, претседателот, потпретседателот и генералниот секретар на Постојан комитет на ННС, претседателот на Централниот воен комитет и претседателот на Врховниот народен суд. Сите предложени лица потоа одат на гласање пред ННС.[7] Функциите на телото се пропишани во Органскиот закон на ННС, но не и неговиот состав.[7]

Постојан комитет

уреди

Постојаниот комитет на ННС е траен орган со состав избран од пратениците и се состои од следниве функционери:[8]

 • претседател
 • потпретседател
 • генерален секретар

Досегашни претседатели на собранието

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. International Parliamentary Union. „IPU PARLINE Database: General Information“. Посетено на 2013-06-09.
 2. "How China is Ruled: National People's Congress, BBC, Country Profile: China
 3. „Number of Deputies to All the Previous National People's Congresses in 2005 Statistical Yearbook, source:“. Национална статистичка служба на Кина. Посетено на 2010-06-30..
 4. „十一届全国人大代表将亮相:结构优化 构成广泛“. Посетено на 2012-03-26.
 5. Информации за XII заседание од International Parliamentary Union. „IPU PARLINE Database: General Information“. Посетено на 2013-06-09.
 6. 6,0 6,1 „Избран президиумот и утврден дневниот ред на собраниската седница од големо значење за Кина“. Сјинхуа. 4 март 2013. (англиски)
 7. 7,0 7,1 林 (Lin), 峰 (Feng) (2011). 郑 (Cheng), 宇硕(Joseph Y. S.) (уред.). Whither China's Democracy: Democratization in China Since the Tiananmen Incident. City University of Hong Kong Press. стр. 65–99. ISBN 978-962-937-181-4. At pp. 68–69.
 8. http://www.china.org.cn/english/archiveen/27743.htm

Надворешни врски

уреди39°54′12″N 116°23′15″E / 39.90333° СГШ; 116.38750° ИГД / 39.90333; 116.38750