Идеја (од грчки: ιδέα) е резултат на мисловен процес (мисла, концепт). Идејата е поим што се користи и во популарна и во филозофска терминологија што општо значи „ментална слика“ или „разбирање“.

Идејата како мотив во книжевностаУреди

НаводиУреди

  1. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 375-376.